Hopp til innhold

– Vi er rammet av en overvektsflom

Flere og flere barn er overvektige. I ytterste konsekvens må barnevernet varsles, mener ernæringsfysiolog.

Overvektig

(Illustrasjonsfoto)

Foto: www.colourbox.com

Om lag 18 prosent av jentene og 16 prosent av guttene i tredje klasse defineres som overvektige. Det går fram av en undersøkelse som Folkehelseinstituttet gjorde for to år siden. Ernæringsfysiolog og høgskolelektor Eyvin Bjørnstad ved Høgskolen i Vestfold mener mer må gjøres å hjelpe barn og foreldre.

– Overvektige barn kan få både fysiske og psykiske problemer på grunn av overvekt. Det kan være vanskelig å henge med i leken, og barn kan føle seg isolert fordi de ikke blir tatt med på aktiviteter eller blir ertet.

Går i arv

Eyvin Bjørnstad

Eyvin Bjørnstad er ernæringsfysiolog og lektor ved Høgskolen i Vestfold.

Foto: Helga Tunheim / NRK

Overvekt en kan komme til å prege dem hele livet, sier Bjørnstad. Men hvem er overvektige? Det er enkelt mener han, for det kan man se.

– Og da er kontrollspørsmålet - er foreldrene også overvektige? Hvis de ikke er det, er det all grunn til å tro at barnet vokser overvekten av seg. Men hvis foreldrene også er overvektige, er det 80 prosents sjanse for at barnet også blir overvektig som voksen.

Overvekt koster penger

Bjørnstad mener at kommunene har et ansvar for å hjelpe familier som sliter med overvekt. Der sitter man med et stort apparat med fagfolk innenfor helsestasjon, barnehage, skoler, fastleger og barnevern. Men kommunene gjør for lite, mener han.

– Jeg tenker vel at kommunene ikke helt har tatt inn over seg den overvektsflommen som har rammet oss. Det kan bli kostbart for kommunene ikke å gjøre noe med det, og det rammer selvsagt livskvaliteten til ungene.

Koble inn barnevernet

Kommunene må altså bistå foreldre og barn med tilbud om hjelp. Men hva skal man gjøre hvis tilbudet avslås eller foreldrene ikke møter opp? I ytterste konsekvens kan det være aktuelt å koble inn barnevernet for å tvinge foreldrene til å samarbeide, sier Bjørnstad.

– Man kan lett tenke overformynderi og inngripen i familiens indre liv ved å koble inn barnevernet. Men jeg tror at de aller fleste foreldre ønsker et godt liv for barna sine. Det er nok heller avmaktsfølelse enn vond vilje hvis de ikke samarbeider.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Overvektig barn
Foto: www.colourbox.com

Aktivitetsgruppe

I Nøtterøy kommune har man så langt ikke hatt ressurser til et samarbeid mellom for eksempel barnehage og skole for å bidra til å redusere utviklingen av overvekt blant kommunens barn. Men det hadde vært veldig bra med et tettere kontakt mellom foreldre, helsestasjon, barnehage og skole, og vi er i startgropa, sier helsesøster Kaja Ruud.

– I tillegg til vanlig kontroll ved helsestasjonen har vi opprettet ei aktivitetsgruppe for skoleelever som av ulike grunner har utviklet overvekt. Det er frivillig å være med, og i gruppa er det et bredt tilbud med trening, matkurs, motiverende samtaler og med en kontaktperson til hver deltaker.

Positiv effekt

Ifølge Kaja Ruud har gruppe-effekten vært positiv fordi motivasjons- og trivselsfaktoren i gruppa har vært høy.

– Noen har nådd målet sitt, andre føler bedre velvære og økt selvtillit, og i det minste har man klart å begynne å snakke om noe som har vært problematisk.

– Et samfunnsproblem

Og viktigheten av å hjelpe barn til å unngå fedme er åpenbar, mener hun.

– Dette er ikke bare et familieproblem, men også et samfunnsproblem. Det finnes jo voksne som er utenfor arbeidslivet på grunn av overvekt.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark