Hopp til innhold

Overvekt skaper betydelig flere diabetikere

Men det er aldri for seint å snu. Små livsstilsgrep kan gjøre stor forskjell, mener ekspert.

Jøran Hjelmesæth

Det kan være svært alvorlig dersom du utvikler type 2 diabetes, sier overlege og leder ved Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold, Jøran Hjelmesæth.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– To av tre nordmenn er overvektige eller har fedme, sier overlege og leder ved Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold, Jøran Hjelmesæth til NRK.

Fedme og overvekt øker faren for diabetes, hjerte- og karsykdommer og andre livsstilssykdommer betraktelig, sier Hjelmesæth. Han og flere fedmeforskere er bekymret for at antallet diabetikere kommer til å øke drastisk, skriver avisen Adressa.

Utvikler du for eksempel type 2 diabetes, kan det være meget alvorlig, forklarer Hjelmesæth, som også er professor ved Universitetet i Oslo.

– Du kan få nyreskader og nyresvikt, øyebunnsforandringer og i verste fall miste synet, pluss betydelig økt fare for hjerte- og karsykdommer og hjerteinfarkt.

– Ikke skremselspropaganda

Nesten halvparten av alle som har type 2 diabetes, vet det ikke, ifølge Folkehelseinstituttet.

Les også: Vil fordyre nei-mat med fedmelov

– Flere ganger opplever vi at de som har nyoppdaget type 2 diabetes allerede har begynnende symptomer på nyreskader. Det er virkeligheten, så vi sier ikke alt dette som skremselspropaganda, sier Hjelmesæth.

Dersom du har diabetes i familien, har mellom 25 og 30 i kroppsmasseindeks, er 40 år eller eldre, men ellers føler deg frisk? Da bør du tenke deg litt om, mener Hjelmesæth.

– De bør spesielt tenke på å forebygge type 2 diabetes. og det kan de gjøre ved å være mer fysisk aktiv og tenke på hva de putter i seg.

Ikke for seint å snu

Hvis alle nordmenn var normalvektige kunne vi redusert antallet med diabetes med mellom 60 og 85 prosent, men vaner er vanskelig å gjøre noe med, erkjenner Hjelmesæth.

– Bevegelse er veldig viktig. Alle vet hva som skal til, men de som prøver vet også at det er vanskelig å endre levevaner og holde på dem.

Og har du fått type 2 diabetes, er det likevel ikke for seint. Du kan faktisk bli kvitt sykdommen.

– Det er aldri for seint å snu. For selv etter man har fått diabetes, kan man ved å gå ned i vekt og dermed redusere risikoen for fremtidige livsstilsykdommer og faktisk bli kvitt diabetesen i en periode på ett eller flere år, forklarer Hjelmesæth.

– Øk skattenivået på usunn mat

Det er den klare beskjeden fra Jøran Hjelmesæth.

– Det viktigste samfunnet kan gjøre for å forebygge, er å gjøre strukturelle grep, som for eksempel å øke skattenivå på usunn mat, fett og sukkertett mat, og å redusere avgifter på sunn mat.

Les også: Antall selvmordsforsøk blant fedmeopererte øker