Hopp til innhold

Overvåker perlefunn nøye

VI AVSLØRER VÅR APRIL-SPØK: Perler funnet i stillehavsøsters i Oslofjorden er svært verdifulle og kan selges for høye summer, sier gullsmed. Myndighetene vil likevel utrydde østersen fra norskekysten.

Perle

Måling av perle hos Ragnar Rønning A/S i Tønsberg. Dette er ikke en perle fra Oslofjorden.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

– Jeg har sett to. En liten og ujevn funnet ved Roppestadholmen, og en større som ble funnet ved Fjærholmen på Nøtterøy.

Cathrine Sømme er tredjegenerasjon gullsmed hos Ragnar Rønning A/S på torvet i Tønsberg. Hun har blitt kontaktet angående to perler funnet i stillehavsøsters i Oslofjorden. Østersen som har etablert seg langs norskekysten er en fremmed art som myndighetene ønsker å utrydde.

Vakre og verdifulle

– Sydhavsperlene er gjerne litt grå, eller blågrå. Disse perlene var det mer grønnfarger i. Jeg synes de var veldig fine.

Cathrine Sømme

Cathrine Sømme har sett perler funnet i Oslofjorden. Hun synes det er stas.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Hun ville ikke prissatt de norske perlene like høyt som de på et utenlandsk smykke i butikken til 55.000 kroner. Men Sømme mener et tilsvarende smykke med norske perler ville hatt en verdi på mer enn 40.000 kroner.

Les også:

Dannes av vintervannet

Torjan Bodvin ved Havforskningsinstituttet kjenner til at østersen på norskekysten har begynt å danne perler. Han tror det har med vannkvaliteten å gjøre.

– Vi har underkjølt vann på vinterstid. Det er en del forhold i de naturlige omgivelsene våre som utløser denne produksjonen.

Torjan Bodvin

Havforsker Torjan Bodvin sier vintervannet fører til perledannelse.

Foto: Espen Bierud / Havforskningsinstituttet

Funnene får konsekvenser.

– Det jobbes med handlingsplanen nå og perlefunnene er nye. Det kan føre til at man må tenke seg om og at det blir ytterligere forsinkelser av handlingsplanen. Dette er nytt element som vi ikke har vært klar over tidligere.

Havforskningsinstituttet overvåker situasjonen nøye.

– Det er klart at hvor ettertraktet østersen er, og grunneiers rettigheter, kan komplisere en hel del.

– Vi vil utrydde arten

Det er foreløpig ingen restriksjoner på å plukke østersen i Norge, men det spørs hvor lenge norske myndigheter lar den leve før de bruker kraftigere virkemidler mot den. Fylkesmiljøvernsjefen i Vestfold Elisabeth Rui er klar.

– Vi vil helst ikke ha denne arten i farvannene våre i det hele tatt. Det er en fremmed innført art som ikke er bra for miljøet, vi ønsker den fjernet så fort som mulig. Vi vil prøve å utrydde arten.

Elisabeth Rui

Fylkesmiljøvernsjefen bruker gjerne perlekjede, men vil ikke ha stillehavsøsters i Norge.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark