NRK Meny
Normal

– Jeg satt i kjelleren og var livredd

Greta Fredriksen var 3 år gammel da 119 bombefly la hjemstedet hennes i grus. 53 nordmenn mistet livet.

Greta Fredriksen overlevde bombingen av Vallø

OVERLEVDE: Greta Fredriksen satt i kjelleren da halvøya Vallø utenfor Tønsberg ble angrepet av 119 bombefly.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Vi satt i kjelleren. Jeg husker fargene på teppet jeg hadde rundt meg, det var sort, gult, rødt og grønt, sier Greta Fredriksen.

Hun glemmer aldri bombeangrepet på Vallø utenfor Tønsberg natt til 26. april 1945, selv om hun bare var tre år gammel da det skjedde. 119 britiske bombefly slapp ned bomber, som til sammen veide rundt 360 tonn.

53 nordmenn mistet livet, i tillegg til et uvisst antall tyskere og russiske krigsfanger. Fredriksens familie var blant de som overlevde angrepet.

– Murpussen rant ned, så det var vondt å puste. Jeg husker mest at jeg var veldig redd.

Vallø utenfor Tønsberg ble angrepet av mer enn 100 bombefly i 1945.

– Var redd for alt

Fredag forrige uke kom minnene om det som skjedde for 72 år siden tilbake. En bombe ble funnet på det gamle oljeraffineriområdet som ble angrepet kort tid før 2. verdenskrig var over. Vallø ble evakuert, og folk som bor i nærheten ble bedt om å holde seg borte fra vinduer.

– Da kommer tankene. Etter angrepet var jeg redd for alt, sier Fredriksen, som har vært preget av bombeangrepet store deler av livet.

– Jeg kunne ikke se på Dagsrevyen da vi fikk TV. Det var jo alltid krig, og jeg klarte ikke å se på det. Jeg synes fortsatt det er forferdelig å se krig på kino.

Som de fleste andre i området, er Fredriksen overbevist om at det ligger flere bomber igjen.

– Det er tøft av dem som graver der, at de tør.

Ragnar Henriksen ved listen over folk som omkom på Vallø under 2. verdenskrig

– UFORSTÅELIG: Formann for Vallø og omegn historielag, Ragnar Henriksen, ved listen over nordmenn som omkom i bombeangrepet.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Tror fire bomber ligger igjen

Bomben, som ble uskadeliggjort på havbunnen utenfor Østfold lørdag, ble funnet under opprydningsarbeid på det gamle oljeraffinerieområdet på Vallø.

Oljeraffineriet ble angrepet, selv om det ikke var mye olje igjen. Formann i Vallø og omegn historielag, Ragnar Henriksen, skjønner fortsatt ikke hvorfor de allierte utførte et så massivt bombeangrep mot halvøya.

– Det tror jeg ikke noen skjønner. Folk som bodde her trodde jo ikke det ble noen bombing. De hadde levd gjennom hele krigen med mange flyalarmer, men uten bombing. Så smeller det plutselig.

Henriksen forteller at angrepet totalt varte i rundt 50 minutter.

– De aller fleste lå i sengene sine og sov da det skjedde.

– Hvor mange bomber ligger igjen?

– Det er et godt spørsmål. Vi har hørt at det er fem bomber det ikke kan gjøres rede for. Så da er det fire igjen, tror vi.

Gjennomgår hendelsen

Esso, som er ansvarlige for opprydningsarbeidet i området, skal gjennomgå hva som skjedde da bomben ble funnet.

Informasjonsdirektør Tore Revå sier til Tønsbergs Blad at selskapet har vært klar over risikoen, og at bombeeksperter derfor har deltatt i opprydningsarbeidene på det gamle raffineriområdet.

– Arbeidet er vanskelig, men samfunnet er tjent med at bombene blir funnet, sier Revå.