NRK Meny
Normal

Våknet opp til dette synet

Over 70 kjellere oversvømt i Vestfold i natt.

Vann på badet i kjelleren

– Det var helt ille, jeg våknet til en halvmeter vann i hele leiligheten min, sier innsenderen av dette bildet.

Foto: Privat

Over 70 henvendelser har kommet inn til Vestviken 110-sentral i løpet av natta, fra fortvilte huseiere som har hatt oversvømmelse i kjelleren.

– Det dukker stadig opp nye meldinger, nå nærmer vi oss 80, sier Fred Olaf Korsgården, vaktleder hos Vestviken 110-sentral.

Han forteller videre at ventelista var ned på ni tidligere i morges, nå har det økt til 14 igjen.

Brannvesenet oppfordrer alle til å gjøre en vurdering av hvor akutt situasjon er hos hver enkelt. Trekker vannet seg tilbake, er ikke situasjon nødvendigvis akutt.

Men du bør melde skaden til ditt forsikringsselskap, og for veiledning om hva du bør gjøre.

Laster Twitter-innhold

– Det er mange som ikke er helt fornøyde nå, som har ventet på hjelp lenge og som begynner å bli litt utålmodige. Men vi jobber så fort vi kan, lover Korsgården.

I en kjeller i Horten var det opp til 1,5 meter vann.

– Vannet rant ut av kjelleren igjen. Heldigvis var det en grovkjeller, dermed blir ikke skadene like store.

Verst i Åsgårdstrand

Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB) har etter beste evne forsøkt å hjelpe alle de som i natt har hatt vann i kjeller eller andre steder i bolig/bygg i vårt område. Åsgårdstrand har vært særlig utsatt, nærmere 20 adresser har bedt om bistand fra brannvesenet, skrev VIB på sin facebook-side torsdag morgen.

Vann i kjelleren

– Da er vi i gang igjen :-( Hele underetasjen med 15 cm slamvann i natt! Orker ikke dette igjen!!, skriver innsenderen som har sendt oss dette bildet.

Foto: Privat/instagram

Brannvesenet har hjulpet huseiere i Sandefjord, Åsgårdstrand og Horten, i tillegg til at de også har vært på et par adresser i Vestskogen på Nøtterøy.

Vaskekjelleren til Kim Anders Røsand og Stine Løver

På vaskerommet til Kim og Stine er det kaos. Klær og håndklær er våte og kloakkstanken sitter i, forteller samboerparet.

Foto: Privat

– De som har ringt forteller at vannet står fra 20 til 50 centimeter høyt i kjellerne, sa vaktoperatør hos Vestviken 110, Eva Hynnes.

Hun oppfordrer huseiere som oppdager vann i kjelleren til først og fremst å redde det som kan reddes, før de ringer forsikringsselskapet sitt. Vannet skal ha trukket seg tilbake nå, og er det mindre enn to centimeter vann på gulvet, rykker ikke brannvesenet ut.

Les også:

Oppgitt og lei

Kim Anders Røsand og Stine Løver i Horten våknet til kjellern full av vann

Kim Røsand (t.v.) og Stine Løver (t.h.) er oppgitte etter å ha fått kjelleren full av vann for sjette gang på åtte år.

Foto: Helena Rønning / NRK

I Horten har blant andre Stine Løver og Kim Anders Røsand fått hjelp til å pumpe ut vann fra kjelleren. De våknet midt på natta av at det luktet kloakk, og tenkte med en gang at det var vann i kjelleren.

– Spruten fra sluket i vaskerommet sto 10–15 cm rett opp, og det tok ikke lang tid før det flommet utover i resten av kjelleren, sier en fortvilet Røsand. Det er sjette gang på åtte år at samboerparet har vann i kjelleren etter regnvær.

Han er oppgitt og forteller at han visste hva som var på gang da han kjente kloakklukta i natt.

– Vi har jo vært med på det før. Jeg løp ned på vaskerommet, fikk lagt alt jeg fant av skitne håndklær over sluket, i et forsøk på å stagge vannet. Men det tok ikke lang tid før det flommet utover i resten av kjelleren.