NRK Meny
Normal

Bruker musikken til å roe ned tics

Andreas Auby har funnet sin måte å håndtere Tourettes syndrom på.

Andreas Auby roer ned tics ved å spille orgel

FINNER ROEN: Andreas Auby roer ned tics ved å spille orgel.

Foto: Dina Sofie Espeseth / NRK

Andreas Auby fra Sandefjord har spilt piano siden sjetteklasse, men byttet hovedinstrument da han gikk på musikklinja i Sandefjord. Der fikk han låne et orgel i Sandefjord kirke for orgelundervisningen på skolen, men grunnen til at han endte opp med orgel, var tilfeldig.

– Jeg vet ikke hvorfor jeg endte opp med det, det bare ble til at jeg byttet hovedinstrumentet mitt med orgel, sier Auby.

Ingen utfordring

Auby har Tourettes syndrom, og forteller at musikken har hjulpet ham med å roe ned tics. Han forteller at kombinasjonen med Tourettes og orgel ikke har vært noen utfordring.

Det er når jeg spiller at jeg merker jeg blir roligere i kroppen og ikke får tics. Jeg konsentrerer meg om hva jeg gjør akkurat der og da, sier Andreas Auby.

Prøvde å skjule tics

Han er nå nesten friskmeldt for Tourettes syndrom, og får kun tics i veldig stressede situasjoner, men forteller at han før prøvde å skjule ticsene da han var med andre folk.

– Det blir veldig stressende å skjule det, og jeg slet veldig med nakke og muskulatur på grunn av tics, tilføyer Auby.

Han har nå jobbet som organistvikar siden i fjor sommer, og vikariatet varer til nærmere jul. Etter det vil han studere videre, men ønsket er å fortsette å spille orgel.

– Jeg vil fortsette å være i kirken, og kanskje lete etter en annen jobb før jeg skal studere, avslutter Auby.