NRK Meny
Normal

Ordfører melder seg ut av partiet

Ordfører Jonn Lislelid i Svelvik melder seg ut av sitt eget parti, Arbeiderpartiet.

Jonn Gunnar Lislelid

Ordfører John Lislelid er skuffet over sine partikolleger fra Arbeiderpartiet (Arkivbilde)

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Det politiske kaoset i Svelvik fortsetter. I dag slapp ordfører Jonn Lislelid bomben. Han melder seg ut av sitt eget parti, Arbeiderpartiet, skriver Drammens Tidende.

Lislelid får følge av to andre kommunestyrerepresentanter i partigruppa. Alle tre fortsetter som uavhengige representanter fram mot valget i 2015.

Utmeldelsene kommer etter at fem av Aps kommunestyrerepresentanter deltok i mistillitsforslaget mot rådmann Gro Herheim. Mistillitsforslaget var ikke diskutert i partiet på forhånd.

– Begeret er fullt og jeg er veldig skuffa over mine partivenner, sier John Lislelid til NRK.no

Artikkelen fortsetter under bildet

Jonn Gunnar Lislelid og Gro Herheim.

10 kommunestyrerepresentanter ba ordfører John Lislelid fremme et mistillitsforslag mot rådmann Gro Herheim.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK
– Skolesaken har splittet partiet

Det hele startet i desember da kommunen, som har så dårlig økonomi at den overvåkes av staten, skulle vedta budsjettet for 2014. Hvilke skoler som skulle legges ned ble en heftig diskusjon blant politikerne som har driftet kommunen til et underskudd på 40 millioner kroner.

Saken endte med at kommunestyret vedtok å legge ned skoler som flere av representantene i Arbeiderpartiet ville beholde. Sammen med to representanter fra Høyre og tre fra Frp ba de ordføreren fremme et mistillitsforslag mot rådmann Gro Herheim.

– Jeg hadde håpet vi kunne legge denne striden bak oss. Når vi har et vedtak, bør vi akseptere det, men dessverre ser jeg at det stadig blir kjørt en kynisk linje for å motarbeide lovlig fattede vedtak, sier Lislelid.

Lislelid valgte å gå av som leder i Arbeiderpartiet etter skolesaken. Nå er han også utmeldt av partiet, men fortsetter som ordfører fram til valget i 2015.

Utmeldelser også i Høyre

Andreas Muri (H) glad for flertall

Andreas Muri, leder av Svelvik Høyre anbefalte to av sine medlemmer om å forlate partiet etter mistillitsforslaget mot rådmannen.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Også i Høyre har mistillitsforslaget skapt splid. De to høyrerepresentantene som deltok i kravet om å avsette rådmannen, ble bedt om å melde seg ut av partiet.

Høyre-leder Andreas Muri mente de to hadde opptrådt illojalt. Mads Hilden, en av de to representantene, avviser at de var illojale.

– Vår lojalitet ligger først og fremst til innbyggerne og de som har stemt på oss, og dernest mot de grunnprinsippene som Høyre skal drives etter. Vi føler at lokalpartiet overhodet ikke har fulgt disse prinsippene, ei heller hørt på innbyggernes behov i denne saken, sier Hilden.

Les også: