Ordfører fra Høyre i nye Sandefjord

Men ingen av dagens ordførere ønsker å spekulere i hvem som får vervet.

Stokke, Andebu og Sandefjord slår seg sammen.

Statsminister Erna Solberg, Stokke-ordfører Erlend Larsen (H), Andebu-ordfører Bjarne Sommerstad (Sp), Sandefjord-ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner feirer sammenslåingen av de tre kommunene. (Arkivbilde)

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Ikke overraskende vil ordføreren komme fra Høyre når Sandefjord, Andebu og Stokke slår seg sammen 1. januar 2017.

Det er klart etter at Høyre, Frp, KrF og Senterpartiet i de tre kommunene har inngått en avtale om sammensetningen av råd og utvalg i nye Sandefjord.

Selv om Høyre og Frp ville hatt flertall alene, er det viktig at KrF og Senterpartiet er med på samarbeidet, mener ordfører i Sandefjord, Bjørn Ole Gleditsch.

– Det å få mennesker fra hele den nye kommunen, med forskjellige politiske farger, synes vi er viktig frem mot det ordinære valget i 2019.

Vil ikke spekulere

Formannskapet og de fem hovedutvalgene i den nye kommunen skal bestå av elleve representanter fra Sandefjord, fem fra Stokke og tre fra Andebu.

Selv om det er klart at den nye ordføreren kommer fra hans parti, ønsker ikke Gleditsch å utpeke seg selv.

– Det får vi se når personkabalen er ferdig.

Kan du se for deg noen andre enn deg selv som ordfører?

– Det er mange som kan være ordfører i nye Sandefjord.

Tause kolleger

Stokke-ordfører Erlend Larsen svarer følgende på spørsmål om han kan bli ordfører i den nye kommunen:

– Teoretisk er alt mulig, men om det er sannsynlig er vel ikke så sikkert.

– Hvem tror du det blir?

– Det får vi se når vi kommer til det konstituerende møtet 19. oktober.

Heller ikke Andebu-ordfører Bjarne Sommerstad vil spekulere i navn.

– Vi har blitt enige om hvilke partier som skal ha de forskjellige posisjonene, men vi har ikke snakket om navn ennå, sier han.

Utfordrende

Den nye ordføreren i Sandefjord kommune får en utfordrende jobb med å samle den nye kommunen, mener Bjørn Ole Gleditsch.

– Når vi slår sammen tre kommuner uten at det har vært et valg som ligger til grunn for det resultatet, så blir det krevende, sier han.

For det er ikke bare en harmonisering av goder og avgifter, og sammensetning av politiske råd og utvalg som skal samordnes. En ny felles kultur skal også bygges.

– Det blir utfordrende. Jeg kjenner ikke Stokke og Andebu like godt som Sandefjord, men det er viktig at vi som er valgt i den enkelte kommune ikke er navlebeskuende, men også ser hele den nye kommunen. Det blir utfordrende for oss alle, sier Gleditsch.