Hopp til innhold

Oppussing førte til brann

Filler med linolje selvantente i en enebolig i Larvik rett over midnatt. Også tidligere har filler skapt branner, blant annet ved biblioteket i Tønsberg.

Brente filler

Selvantennelige filler fører til brann med jevne mellomrom. Det er viktig å huske på før blant annet båtpussingen settes i gang for fullt.

Foto: Vestfold interkommunale brannvesen

Alle nødetatene rykket ut til eneboligen i Jegersborggata etter melding om røykutvikling og mistenkelig lukt rett etter midnatt. Det var flere personer i huset som våknet av røykvarsleren. Personene ble sjekket av ambulansen og var i god form.

Beboerne i huset holder på å pusse opp og fillene med linolje, som tok fyr, ble oppbevart i en bøtte.

Kan selvantenne ved 300 grader

Operatør ved Vestviken 110-sentralen, Pål Kristian Syvertsen, forklarer hvordan fillene kunne begynne å brenne.

Brann på biblioteket i Tønsberg

Tønsberg og Nøtterøy bibliotek har tidligere opplevd at det brøt ut brann etter oppussing. Dette fordi utstyret som var brukt ikke ble tatt hånd om på forsvarlig måte.

Foto: Vestfold interkommunale brannvesen

– Det skjer en kjemisk reaksjon inne i filla dersom du for eksempel har brukt en linolje. Vi kaller det oksidasjon, som betyr at det oppstår en varmeutvikling inne i filla, sier Syvertsen.

Selvantennelsestemperaturen ligger på rundt 300 grader. Da kan det begynne å brenne.

– Hvordan bør slike ting oppbevares?

– Det lureste er å kvitte seg med det med en gang. Du kan brenne fillene under kontrollerte forhold, eventuelt dynke dem i vann. Kast det hvert fall ikke i en søppelbøtte. Det er det verste du kan gjøre, avslutter Syvertsen.

Filler med for eksempel linolje, Faxe treolje, Owatrol, Trip trap treolje eller Butinox treolje er av SINTEF kategorisert som oljer med risiko for selvantennelse, ifølge brannvesenet.