NRK Meny
Normal

Ny sesong av Klassequizen

For tredje året på rad inviteres alle ungdomsskoler i Vestfold til å delta i quiz både på radio og TV. Blir det ny deltakerrekord i år?

Sande ungdomsskole

Fjorårets vinnere fra Sande ungdomsskole gav tommel opp etter deltakelsen i Klassequizen. Hvilken skole vil gi tommel opp i 2015?

Foto: Linn Løkken

Rett etter nyttår vil kunnskapskonkurransen for tiendeklassinger starte opp igjen. For hvert år har stadig flere skoler meldt seg på og forhåpentligvis vil rekordmange vil delta i Klassequizen i 2015.

Les også:

Påmeldingen har startet

Informasjonsbrev med oppfordring til skolene om å melde seg på sendes ut i disse dager. I fjor var det 16 av totalt 24 skoler som deltok. Året før der igjen var det 11.

Fem ungdomsskoler fra Tønsberg, fem fra Larvik, en skole fra Lardal, Svelvik, Sande, Re og Sandefjord var med i kampen om å bli fylkesmestere i 2014.

I finalen endte Ranvik ungdomsskole mot Sande ungdomsskole, hvor sistnevnte lag tok med seg vinnertittelen hjem. Året før der igjen var det Gjøklep ungdomsskole fra Holmestrand som vant fylkesfinalen.

I år som i fjor vil kvalifiseringsrundene bli direktesendt på radio i Vestfoldsendinga på NRK P1. Selve landsfinalen vil bli sendt på TV på NRK1 den 16. mai.

Saken fortsetter under bildet.

Gjøklep

I mai 2013 kunne elevene fra Gjøklep ungdomsskole i Holmestrand slippe jubelen løs etter seier i Klassequizen.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Les også:

Nye krav

Quizlaget skal bestå av tre deltakere. Tidligere har det vært slik at skolene har plukket ut deltakerne selv, enten ved å eliminere elevene ved å arrangere en egen skolequiz eller sende de som har hatt mest lyst til å delta.

I Klassequizen 2015 er det et krav at begge kjønn skal være representert på laget.

Ungdomsskolene kan kun melde på ett lag hver. Elevene som deltar bør være dyktige på allmennkunnskap, men kan gjerne ha hvert sitt «spesialområde».

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H)

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier Klassequizen gir han tro på den fremtidige generasjonen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Spørsmålene vil også i år basere seg på allmenne spørsmål fra vide kategorier som eksempelvis en farge, en bokstav eller et bestemt tema.

Imponert kunnskapsminister

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fulgte med på forrige sesong av Klassequizen. Han hadde følgende å si om programmet:

– Det er utrolig gøy å se kunnskapsrike, engasjerte elever på siste trinn av grunnskolen ivre etter å lære mer. Det både inspirerer og imponerer meg at vi har så mange flinke, unge, kunnskapstørste mennesker i landet vårt. Det gir meg stor tro på neste generasjon.

Også kringkastingssjefen har latt seg imponere av elevenes kunnskaper.

– Her får du brukt alt du har lært gjennom mange år – enten du deltar selv eller heier på ett av lagene. Vi håper riktig mange skoler og klasser melder seg på i konkurransen, og vi ønsker velkommen inn i NRKs radio- og TV-sendinger, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.