NRK Meny
Normal

– Åpenhet og ærlighet holder meg rusfri

Wilfred Solberg kom seg ut av alkoholmisbruket etter at arbeidsgiveren konfronterte ham med problemet og ga ham et tilbud om å gjøre noe med livet sitt.

Wilfred Solberg

Wilfred Solberg er takknemlig overfor arbeidsplassen på Bastøy fengsel.

Foto: Line Hødnebø

Wilfred Solberg jobber som fengselsbetjent på Bastøy fengsel. Han var i mange år en aktiv alkoholmisbruker, men det var få som visste om det. Og om noen tok det opp med ham, manipulerte han seg ut av problemstillingen. I dag er han rusfri og deler gjerne sin historie med andre.

– Hvis min historie kan bidra til å hjelpe andre er det fint. Selv har jeg vært åpen etter at jeg ble edru. Siden da har åpenheten vært en støtte for meg, et slags riset bak speilet, om du vil. For hvis jeg roter det til for meg sjøl igjen nå, går det til helvete.

Les også:

Hverdagshistoriene er viktige

Wilfred Solberg er opptatt av at "vanlige" menneskers historier om veien ut av rusmisbruket kommer fram. Ikke bare historiene til superkjendiser og de som har ligget i rennesteinen. Han tror det var grunnen til at programmet «Puls» tok kontakt med ham. Solberg er svært engasjert i nærmiljøet i Horten både i idrett og 17. mai-feiringer.

– I de sammenhengene trenger vi jo rus, men da helst gledesrus over livet, sier Solberg.

I dag er han takknemlig for livet sitt.

– Jeg har en fantastisk jobb på Bastøy fengsel. Der får jeg servert livshistorier fra gutter som sitter der for alvorlig kriminalitet. Jeg kunne selv ha havna i deres situasjon hvis ikke øya hadde tatt seg av meg.

– Kutt ut, uten dikkedarer

Hva var viktig for deg for å få kontroll over misbruket?

– Det var rett og slett å kutte ut. Ikke noe mer dikkedarer. Jeg fikk et tilbud fra arbeidsgiver om å gjøre noe med livet mitt. Jeg ble ikke pressa til noe. Både de og jeg vet at ikke ti ville hester kan stoppe meg hvis jeg vil ha noe.
Samtidig var det dette med åpenhet. Det har vært min måte.

Wilfred Solberg blir ofte bedt om å holde foredrag om alkoholisme og hvordan omgivelsene kan ta tak i problemet. Da går han rett på sak.

– Rett på levra, går jeg. Legger ikke skjul på noe. Og på en måte som folk forstår. Rusen er såpass farlig at det er ikke noen koseprat.

Ble æresborger

– Jeg ble jo konfrontert med at jeg hadde et rusproblem, men ingen tok meg til side på alvor. Dessuten var jeg en mester til å manipulere og vri problemstillingen over på noe annet. Inntil arbeidsgiveren min konfronterte meg, sier han.

Wilfred Solberg er blitt æresborger av Horten på grunn av sin åpenhet og sitt engasjement for ungdom.

– Jeg er ingen mirakelmann, men jeg gjør så godt jeg kan. sier han.

– Det viktige er å holde seg rusfri og heller bruke gledesrusen i livet sitt.

I Horten bibliotek tirsdag kveld klokka 18 kan du høre Wilfred Solberg fortelle under arrangementet "Rusen og Livet".