Det går mot suksess for Turids (71) oppfinnelse

NESODDEN/STAVERN (NRK): Etter et lengre sykehusopphold, fikk 71-åringen en ide.

Stolen Happy testes ut på Sunnaas sykehus.

TESTES UT: Den nye oppfinnelsen testes nå ut ved Sunnaas sykehus. – Vi har ikke sett noe liknende tidligere, sier innovasjonsleder ved sykehuset, Sveinung Tornås.

Foto: John-Andrè Samuelsen / NRK

Da Turid Kristine Semb (71) ble sengeliggende, savnet hun et spesielt hjelpemiddel. Det ble starten på arbeidet med en ny oppfinnelse.

Semb måtte operere foten sin og lå på sykehus med benet opp i 14 dager. Hun syntes det var vanskelig å komme seg fra sengen og over i rullestolen hun måtte bruke.

Turid Kristine Semb sitter i sofaen foran stuevinduet sitt.

OPPFINNER: Da Turid Kristine Semb fra Stavern ikke fant det hun lette etter på markedet, bestemte hun seg for å lage det selv.

Foto: John-Andrè Samuelsen / NRK

– Jeg følte at jeg kom til å stupe ut på gulvet.

Etter et halvt års tid kom hun seg på bena igjen, og begynte å lete etter et hjelpemiddel på hjelpemiddelsentraler rundt om i landet. Hun fant imidlertid ikke noe som liknet det hun mente hun trengte.

Hun tok derfor kontakt med gründer og oppfinner i Skien, Ånund Olsen, mannen bak Innowalk.

– Han fant heller ikke noe liknende, og har vært mentoren min siden, forteller Semb.

Tre år senere er prototypen hennes klar. Håpet er at stolen hun har funnet opp, skal kunne erstatte rullatorer og rullestoler for enkelte pasientgrupper.

Vant pris

Prosjektet har tatt all hennes tid, og kostet mye penger. Blant annet har hun tatt lån på huset sitt for å realisere oppfinnelsen.

I tillegg fikk hun 100 000 kroner av Innovasjon Norge for å ferdigstille prototypen.

– Det betyr mye og er en anerkjennelse av at dette er noe å jobbe videre med.

På årets Rehabiliteringskonferanse på Lillehammer, arrangerte Sunnaas sykehus en idekonkurranse. Semb stakk av med seieren og fikk prisen for beste innovasjonsprodukt.

Sykehuset på Nesodden er Norges største spesialsykehus innen rehabilitering og fysikalsk medisin. Nå skal de teste ut Sembs oppfinnelse.

– Det er det beste stedet å teste den, mener Semb. Håpet hennes er å finne et firma som ønsker å produsere og markedsføre stolen «Happy».

– Jeg håper at alle som trenger det over hele verden, skal få bruke stolen min, sier hun.

Har ikke sett liknende

Innovasjonssjef ved Sunnaas sykehus, Sveinung Tornås, forteller at kun en pasient foreløpig har fått testet protoypen.

– Happy representerer noe vi ikke har sett før. Vi tror dette kan være et veldig spennende hjelpemiddel for å øke selvstendigheten innendørs for enkelte pasientgrupper, sier han.

– Vi tror at den løser noen utfordringer som oppstår ved bruk av rullatorer og rullestoler. For enkelte pasienter vil den kunne slå de to hjelpemidlene sammen til ett.

Innovasjonssjefen sier at stolen gjør det lett å bevege seg rundt innendørs, kun ved hjelp av føttene.

– Den er veldig stabil, og frigjør hendene dine. Den legger også til rette for enkel forflytning fra sengen eller til en stol. Du kan justere høyden, og det er vanskelig på en rullator eller vanlig, manuell rullestol.