NRK Meny

Oppbevarte narkotika i skjult rom i lastebilen

Bak en skjult vegg i lastebilen skjulte den nederlandske familiemannen nesten ti kilo amfetamin og 122 kilo hasjisj. Til politiet hevdet han at han ikke visste hvor mye narkotika det var i bilen.

Kaia i Larvik

SMUGLING: Det var den 30. november 2013 at den 32 år gamle mannen og en medpassasjer ble stoppet ved ankomst med danskebåten til Larvik.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Artikkelen er mer enn to år gammel.

Det var den 30. november 2013 at den 32 år gamle mannen og en medpassasjer ble stoppet ved ankomst med danskebåten til Larvik. I den nederlandsk registrerte semitraileren var det gjemt 9,7 kilo amfetamin og rundt 122 kilo hasjisj bak en aluminiumsvegg i lasterommet.

Mannen har forklart i avhør at han ikke bruker narkotika, men at han var kurér for å nedbetale gjeld. Han skal ha fått 1 500 Euro for å smugle narkotika til Oslo.

Mannen, som har barn og familie i Nederland, er nå dømt til syv års fengsel i Norge.

Anket dommen

I første omgang ble mannen dømt til fengsel i åtte år i Larvik tingrett, mens hans medpassasjer, en 27 år gammel mann, ble dømt til fire års fengsel.

Den nederlandske mannen anket dommen i tingretten. Han erkjente seg skyldig i å ha innført 60 kilo hasj, men hevdet at han utover det ikke visste hvor mye narkotika han fraktet i bilen.

Ifølge mannen var dette hans sjette tur til Norge hvor han smuglet narkotika i lastebiler. Oppdragsgiverne skal være personer med tilknytning til transportfirmaet han var ansatt i.

Mislykket politisamarbeid

Rett etter at mannen var blitt pågrepet, sa han seg villig til å samarbeide med politiet for avdekke mottakerapparatet i Norge. Med en politibetjent som passasjer kjørte de mot Oslo og hadde underveis flere ganger kontakt med en person, men da tiltalte på et tidspunkt ble bedt om å oppgi en kode på SMS, sa han til politiet at han ikke kunne denne.

Operasjonen lyktes ikke da ingen møtte opp på møtestedet i Oslo.

Samarbeidet med politiet ble i lagmannsretten sett på som formildende. Ifølge lagmannsretten utsatte mannen seg for en personlig risiko ved å gi opplysninger om navngitte personer.

Synlig amfetamin

Lagmannsretten fant ikke mannens forklaring om sin egen kunnskap om narkotikapartiet som troverdig. Mannen ble derfor funnet skyldig i å ha innført et større kvantum hasj enn han erkjente.

I lagmannsretten ble det også bemerket at amfetaminet var pakket i gjennomsiktige plastposer, og at det ikke var noe poeng for avsenderne å holde det skjult for mannen at han fraktet amfetamin.