NRK Meny
Normal

Oppbevarte narkotika i skjult rom i lastebilen

Bak en skjult vegg i lastebilen skjulte den nederlandske familiemannen nesten ti kilo amfetamin og 122 kilo hasjisj. Til politiet hevdet han at han ikke visste hvor mye narkotika det var i bilen.

Kaia i Larvik

SMUGLING: Det var den 30. november 2013 at den 32 år gamle mannen og en medpassasjer ble stoppet ved ankomst med danskebåten til Larvik.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Det var den 30. november 2013 at den 32 år gamle mannen og en medpassasjer ble stoppet ved ankomst med danskebåten til Larvik. I den nederlandsk registrerte semitraileren var det gjemt 9,7 kilo amfetamin og rundt 122 kilo hasjisj bak en aluminiumsvegg i lasterommet.

Mannen har forklart i avhør at han ikke bruker narkotika, men at han var kurér for å nedbetale gjeld. Han skal ha fått 1 500 Euro for å smugle narkotika til Oslo.

Mannen, som har barn og familie i Nederland, er nå dømt til syv års fengsel i Norge.

Anket dommen

I første omgang ble mannen dømt til fengsel i åtte år i Larvik tingrett, mens hans medpassasjer, en 27 år gammel mann, ble dømt til fire års fengsel.

Den nederlandske mannen anket dommen i tingretten. Han erkjente seg skyldig i å ha innført 60 kilo hasj, men hevdet at han utover det ikke visste hvor mye narkotika han fraktet i bilen.

Ifølge mannen var dette hans sjette tur til Norge hvor han smuglet narkotika i lastebiler. Oppdragsgiverne skal være personer med tilknytning til transportfirmaet han var ansatt i.

Mislykket politisamarbeid

Rett etter at mannen var blitt pågrepet, sa han seg villig til å samarbeide med politiet for avdekke mottakerapparatet i Norge. Med en politibetjent som passasjer kjørte de mot Oslo og hadde underveis flere ganger kontakt med en person, men da tiltalte på et tidspunkt ble bedt om å oppgi en kode på SMS, sa han til politiet at han ikke kunne denne.

Operasjonen lyktes ikke da ingen møtte opp på møtestedet i Oslo.

Samarbeidet med politiet ble i lagmannsretten sett på som formildende. Ifølge lagmannsretten utsatte mannen seg for en personlig risiko ved å gi opplysninger om navngitte personer.

Synlig amfetamin

Lagmannsretten fant ikke mannens forklaring om sin egen kunnskap om narkotikapartiet som troverdig. Mannen ble derfor funnet skyldig i å ha innført et større kvantum hasj enn han erkjente.

I lagmannsretten ble det også bemerket at amfetaminet var pakket i gjennomsiktige plastposer, og at det ikke var noe poeng for avsenderne å holde det skjult for mannen at han fraktet amfetamin.