Oppbevarte 630 gram hasj – Nå importerer han det lovlig

En 35 år gammel mann ble i mai i år tatt med den store mengden hasj hjemme. Nå har han resept fra lege som gir han lov til å importere medisinsk marihuana fra Nederland.

Hasj

Mannen røykte hasj for å komme seg gjennom hverdagen, forklarte han i retten. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Johannessen, Sara, Sara Johannessen / SCANPIX

Den 35 år gamle Nøtterøy-mannen ante fred og ingen fare da han en maidag i år sto hjemme i sin egen hage og skulle hente grønnsaker til frokosten.

Politiet svingte inn innkjørselen og omringet ham. De hadde sett at mannen hadde svært røde øyne, og ville utføre en kontroll på ham.

Da politiet etter hvert ransaket mannens hjem, fant de 630 gram hasj, som var til eget bruk, ifølge mannen.

Han anser sin hasjbruk for å være medisinsk – noe han tar for å fungere i hverdagen, ikke for å oppnå en rus.

Mannen ga en uforbeholden tilståelse i retten. Han har en rekke tidligere dommer på seg, den siste i 2010, også den gangen for oppbevaring av narkotika.

Marihuana på resept

Den dag i dag har dessuten mannen resept fra lege som gir ham lov til å importere medisinsk marihuana fra Nederland, til behandling av posttraumatisk stresslidelse. Således bruker ikke mannen illegale rusmidler, og anses for å være i en rehabiliteringssituasjon.

Tønsberg tingrett mente i utgangspunktet at mengden hasj var nok til å gi mannen en ikke ubetydelig ubetinget fengselsstraff.

Men mannens historikk med en barndom preget av omsorgssvikt, rus og kriminalitet fra svært ung alder, var med på å snu rettens syn på dette, og kom fram, om enn under en viss tvil, til at hele dommen gjøres betinget.

– Politiet oppførte seg som gangstere

Det sa 35-åringen i retten. Han mener politiets oppførsel i saken var svært grov. Han følte seg rettsløs og trakassert.

Mannen var målløs over den behandlingen han fikk i arresten, han fant behandlingen fornedrende og stilte spørsmål om hvorvidt lovverket ikke gjelder for politifolk.