Hopp til innhold

Ønsker seg 20 nye dommere hvert år

Men noen kan kvie seg på grunn av overivrige foreldre.

Gult kort 98063126

FOTBALLDOMMER: Norges Fotball Forbund Vestfold ønsker stadig å rekruttere nye dommere. (illustrasjonsbilde)

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

Neste uke inviterer NFF Vestfold inn til rekrutteringsdommerkurs i Sandefjord. Bakgrunnen er at de trenger flere fotballdommere, særlig unge.

I dag har de 150 dommere i Vestfold, og nok til å dekke behovet på kampene som er satt opp, men dommerkonsulent Håkon Bondal sier de trenger en fornying.

– Det ideelle hadde vært om vi kunne få 15–20 nye hvert år, særlig hvis vi kunne fått noen yngre dommere, sier han til NRK.

– Hvorfor det?

– Vi har en meget viktig kjerne som begynner å bli litt eldre. De blir et år eldre for hvert år, og da er det viktig at vi kan fornye oss og bli noen flere unge.

– Overivrige foreldre

De trenger dommere til både syver- og elleverkamper, fra 13 år og til og med seniorklassen.

Alle som er 15 år eller eldre kan delta på kurset.

– Det har vært episoder der dommere har måttet håndtere vanskelige foreldre, trenere eller spillere. Hvordan skal dere øve på det?

– Det har vi fokus på og vi kjører hardt på Fair Play. Men det er klart at i løpet av et år, så er det noen få overtramp og da tar vi tak i hvert enkelttilfelle. Men vi skolerer dommerne på forhånd, så godt vi kan.

– Er det noen som kvier seg for å være dommer på grunn av slike tilfeller?

– Det er det helt sikkert, og det er helt sikkert flere som har sluttet på grunn av overivrige foreldre og besteforeldre. Men vi er veldig forsiktige når det gjelder 15-åringer, de blir til å begynne med aldri satt opp i større klasser enn 13 år.

Ken Henry Johnsen på banen.

PÅ CV-en: Ken Henry Johnsen forteller at han har hatt stor glede av å kunne skilte med dommergjerningen i jobbsøkeprosesser. – Man lærer en ekstrem form for lederskap man ikke lærer andre steder, sier han.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Stopper kampen i verste fall

Ken Henry Johnsen som dømte cupfinalen for herrer i fjor, anbefaler å begynne så tidlig som mulig om man ønsker å bli god.

– Hva er ditt råd til dem som eventuelt kvier seg for en slik oppgave?

– Det viktig å huske på at det er stort sett bare positivt engasjement. Dersom det ikke lenger er positivt, skal man gi beskjed til lederne på hjemmelaget og la dem snakke med sine supportere.

– Hvis det går helt galt for seg, så stopper man i verste fall kampen. Da blir foreldrene stående igjen med ansvaret for at kampen blir avbrutt, og da skjer ikke det igjen.

– Man lærer seg raskt å konsentrere seg om det som skjer ute på banen, og da legger man mindre merke til slikt, legger han til.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark