NRK Meny
Normal

– Nå kan vi få alle kortene på bordet

Stortingsrepresentant Per Arne Olsen (Frp) hevder han er uskyldig. Fra sin studietur i New York ser han fram til at politiet går grundig inn i saken rundt leilighetskjøpet i Tønsberg.

Video Per Arne Olsen hevder han er uskyldig

VIDEO: Per Arne Olsen (Frp) sier fra New York at han anser seg som uskyldig.

Anders Tvegård (USA)

I går ble det kjent at Vestfold politidistrikt åpner etterforskning mot tidligere Tønsberg-ordfører Per Arne Olsen (Frp) og partifelle Bent Moldvær som var varaordfører i samme kommune.

Bakgrunnen var at de to kjøpte leiligheter utenfor markedet på Jarlsø i Tønsberg.

Senere samme dag trakk Olsen seg fra sitt nestlederverv i Fremskrittspartiet. Politikeren fortsetter som stortingsrepresentant for partiet, men velger å bli suspendert fra vervene i partiorganisasjonen inntil etterforskningen er over.

Les: Frp-leder trekker seg fra verv

Fra sitt studieopphold i New York i USA uttrykker Per Arne Olsen at han anser seg som uskyldig, og at han nå ser frem til å få en gjennomgang av saken fra politiet.

– Jeg har sagt fra dag én at jeg har håpet at de skulle etterforske dette. Da kan vi få alle kortene på bordet, og ingen er mer tjent med det enn meg. Selv har jeg stor ro, og ser fram til at de etterforsker seg ferdig, sier Olsen til NRK.

Leiligheter på Jarlsø i Tønsberg

Det var i dette leilighetsprosjektet Olsen og Moldvær kjøpte leiligheter.

Foto: Helga Tunheim / NRK

Reserverte leiligheter

Tønsbergs Blad har gjennom lengre tid skrevet om leilighetskjøpet til Olsen og Moldvær, og Vestfold politidistrikt bekrefter overfor NRK at det er medieoppslagene som gjør at man nå går inn i saken.

– Avisartiklene har primært hatt hentydninger opp mot korrupsjonsbestemmelsen, men vi kan ikke utelukke at vi også vil se nærmere på andre bestemmelser, sier leder av politiets økoteam Jan Stapnes til NRK.

Les: Frp-topp etterforskes etter leilighetskjøp

Bakgrunnen for etterforskningen er at Olsen og Moldvær kjøpte leiligheter som utbyggeren, Jarlsø Eiendom, hadde reservert.

Ifølge avisa lå ikke disse leilighetene ute for salg på det åpne markedet og var ikke tilgjengelige for potensielle kjøpere da prosjektet ble lagt ut for salg i februar 2007. Olsen skal også ha fått en garasjeplass til 220 000 kroner vederlagsfritt fra utbyggeren.

Er trygg på å ha gjort alt rett

Frp-nestleder Olsen mener derimot at eiendomsforholdene i Tønsberg ikke er i strid med lover og regler. Han hevder at alt er gjort etter boka.

– Jeg har kjøpt leiligheten på helt ordinær måte, sier Olsen fra New York.

Er du trygg på at du ikke har gjort noe galt?

– Det er jeg, er det klare svaret fra Olsen.

Utbyggingsprosjektet på Jarlsø i Tønsberg var så populært at 53 leiligheter var solgt før annonseringen startet.

Et halvt år etter byggestart var 110 av 116 leiligheter solgt, samtidig som Olsen og Moldvær altså hadde sikret seg en avtale direkte med utbyggeren.

Bent Moldvær

Bent Moldvær anser seg selv som uskyldig. Nå håper han politiet kan gå grundig inn i alle påstandene som har vært framsatt i media.

Foto: Fredrik Hansen/NRK

Nå etterforskes de begge av politiet med bakgrunn i eiendomskjøpene.

Moldvær ville først ikke uttale seg om saken før han ikke hadde snakket med sin advokat. Nå sier den tidligere varaordføreren at han som Olsen trekker seg fra sine politiske verv mens etterforskningen pågår. Han mener likevel at han er uskyldig, og at media har kommet med mange usanne påstander han nå håper politiet går inn i med objektive øyne.

– Jeg kan ikke se, og er sikker på at jeg ikke har gjort noe galt i denne saken, og er trygg på at politiet kommer frem til samme konklusjon. Det er aldri heldig at det settes spørsmålstegn ved politikeres håndtering av private transaksjoner, og jeg har derfor full forståelse for at politiet har valgt å se på denne saken, skriver Moldvær i en pressemelding.

Per Arne Olsen tror ikke en slik sak som denne skader ham som politiker, selv om han ikke helt har likt alt fokuset fra media.

– Jeg ser at noen kommentatorer i Norge sier at jeg faktisk kan komme styrket ut av dette hvis det ikke har skjedd noe galt. Det har det jo ikke, men jeg skulle gjerne vært saken foruten.