NRK Meny
Normal

Olaf Tuftes beste råd om styrketrening

Han har vunnet tre OL-medaljer og tre VM-medaljer. Roeren Olaf Tufte blir kalt Norges mest veltrente mann. Her er hans advarsel til ungdommen og hans beste styrketreningstips.

Olaf Tufte, basisøvelse knebøy

Råsterke Olaf Tufte gir sine beste treningstips. Knebøy er en av basisøvelsene som er et 'must'.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Januar og fullpakka treningssentre

Det samme skjer år etter år. Treningssentrene landet over fylles opp med folk som har store og gode forsetter om å komme i form på rekordtid.

Dessverre er det ofte slik at ikke alle har kunnskap om styrketrening. Så hiver de altfor mye vekt på stanga og sliter med å greie to repetisjoner.

Det å bruke penger på pulver og all den dritten der er jeg veldig lite for

Olaf Tufte

Ha en plan

Olaf Tufte oppfordrer alle, men særlig ungdom, til å ha en plan med styrketreningen.

– Tenk over hva du ønsker å oppnå og spør erfarne folk om hvilke øvelser du bør gjøre.

Pass også på at du gjennomfører øvelsene riktig. Det er mye bedre å gjøre hver enkelt øvelse riktig med lite vekter enn å legge på for mye og gjøre øvelsene feil, sier Tufte.

Olaf Tufte viser sine favorittøvelser

Tren styrke med Olaf Tufte

Tren hele kroppen

– Hvis du skal bli god i fotball er det ingen hensikt i å løfte 200 kilo i benkpress eller 200 kilo i knebøy. Skal du bli en god fotballspiller må du trene kroppen for å tåle den belastninga. Da handler det om å trene gjennomsyra og hele kroppen skal bli bra trent, sier Tufte.

– Veldig mange unge tyr til det å løfte tungt og se kule ut. Men den dagen du eventuelt havner i trøbbel så kan du ikke løpe fra dem som er etter deg fordi du har glemt å trene kondisjon, sier han.

Styr unna dyre kosttilskudd

– Det ungdom gjør mest feil er at de kaster bort penger på pulver. Mange ungdommer kaster seg på bølgen og kjøper dyrt proteinpulver/kosttilskudd når de begynner å trene styrke.

– Det å bruke penger på pulver og «all den dritten der» er jeg veldig lite for.

– Hvis du er så lat at du ikke klarer å planlegge hva du skal spise, så har du for mye penger. Proteinpulver koster altfor mye penger og gir lite igjen. Du får akkurat de samme proteinene i deg med mat. Det er bare å spise tunfisk, kylling, kjøtt. Den lille delen med karbohydrater du behøver når du trener i helsestudio får du i deg med å spise pasta, ris, brød, melk og ost.

Så spar penger og spis skikkelig mat, sier Tufte.

10 000 kalorier om dagen

Tufte sier han kun bruker kosttilskudd under korte perioder av treningssesongen. Det er når han topper treninga før konkurranser.

– Da brenner kroppen min av nesten 10 000 kalorier i døgnet. Da greier jeg rett og slett ikke å spise nok og må supplere med kosttilskudd, sier Tufte.

Han tror ikke dette er en problemstilling for folk som trener en time styrke 4–5 ganger uka.