NRK Meny
Normal

Ødela stoldeler for nær 3 millioner kroner

Bak lovlig importerte stoler fant tollerne 350 esker med piratkopierte understell til designerstoler. I dag ble de ødelagt.

Per Otto Smithsen, Tollregion Sør

Her viser tolloverinspektør Per Otto Smithsen fram ødelagte designstolunderstell for 2,7 millioner kroner.

Foto: Henrik Bøe / NRK

11. november i år stoppet tollvesenet en bil med konteiner som kom med ferga til Larvik. Tollvesenet bestemte seg for å sjekke konteineren, og først så alt greit ut, forteller tolloverinspektør Per Otto Smithsen.

– Først ble det funnet 110 esker med deklarerte stoler, men bak disse fant vi andre gjenstander.

Havnet på fyllinga

Det som ble avdekket var 350 esker med piratkopier av understell til designerstoler som ikke var deklarert. Som original vare har disse en verdi på 2,7 millioner kroner. I dag ble piratkopiene destruert på Grinda gjenvinningsstasjon i Larvik.

Smithsen sier at det er rettighetshaveren til stolene som har bestemt at stolunderstellene skal destrueres. De som har bestilt stolene vil nok merke dette på lommeboka, sier han.

– De får jo selvfølgelig et tap på varekostnader, og de må også betale utgiftene til destruksjon. Men ellers er dette en avtale mellom rettighetshaver og varemottaker, så det er dem som eventuelt må gjøre opp seg imellom.

Ikke første gang

– Hva synes du om at så store verdier blir ødelagt?

– Det er ikke min sak. Det er andre som har gjort en feil og prøvd å ta inn i landet noe som andre har rettigheter til. Og det er noe som tollvesenet skal stoppe.

De fleste avsløringer av forsøk på innførsel av piratkopier skjer i Oslo, men det har skjedd flere ganger i Tollregion Sør også, sier Smithsen.

– Det er alt fra felger til designstoler og måleutstyr for oppmåling av tomter. Når dette måleutstyret har blitt brukt, har det gitt feil målestokk på det som skal konstrueres.