Hopp til innhold

– Ett av landets best bevarte krigsfort

Oddane fort i Nevlunghavn i Larvik regnes som et av de best bevarte tyskbygde kystfortene i Norge. På tirsdag ble fortet fredet av Riksantikvaren.

Oddane fort i Nevlunghavn regnes som et av de best bevarte tyskbygde kystfort i Norge. I går, på dagen 70 år siden de tyske styrkene overlot Oddane fort til norske myndigheter, ble fortet fredet av Riksantikvaren.

GODT BEVART: Oddane fort ble bygget av den tyske okkupasjonsmakten i 1941. Se video fra da fortet ble fredet av kystantikvar Jørn Holme på tirsdag.

Det skjedde på dagen 70 år etter at de tyske styrkene hadde overlatt fortet til norske myndigheter. Ifølge riksantikvar Jørn Holme er det mange gode grunner til å frede fortet.

– Dette er det best bevarte kystfortet fra andre verdenskrig. Fortet var viktig under den kalde krigen, også var forsvaret der helt frem til for få år siden. Fortet formidler viktig krigshistorie, men også viktig historie helt frem til vår tid, sier han til NRK.

Oddane fort er et eks-tysk hærkystbatteri. Det ble bygget av den tyske okkupasjonsmakten i 1941, for å dekke innløpene til Skien, Porsgrunn og Larvik. Etter krigen ble fortet overtatt av det norske kystartilleriet, og inngikk i forsvaret av Oslofjorden.

Halvard Oddane

TAKKNEMLIG: Grunneier Halvard Oddane er svært glad for fredningen.

Foto: Hans Petter Reppe/NRK

Ønsker museum

Anlegget inneholder flere tyske bygninger, men bare én står igjen etter familien Oddane.

– Der bodde de tyske offiserene under krigen. Men det folk flest synes er aller mest spennende befinner seg nok under bakken – der er nemlig alle bunkerne og kanonstillingene. Det er det mest unike med fortet, sier Holme.

Han ønsker å få til en fast museumsordning der, aller helst med grunneier Halvard Oddane som guide og bestyrer.

Fredning av Oddane fort

UNDER BAKKEN: Riksantikvar Jørn Holme (framme) og flere andre i en av bunkerne på Oddane fort.

Foto: Hans Petter Reppe/NRK

– Han er helt fantastisk, helt fram til i dag har Oddane fortalt historien om fortet til veldig mange grupper. Han husker alt som skjedde her under krigen, sier Holme.

Det stiller Oddane seg positiv til. Han er én av dem som er svært glad for fredningen.

– Det betyr at fortet ikke kan rives og ødelegges.

Mange grunneiere som eier steder som Oddane fort ville kanskje ryddet eiendommen og lagt det ut til salgs som hyttetomter. Det har også Oddane fått høre.

– Mange mener at jeg er dum som i stedet for å få eiendommen fredet, sier Oddane og smiler.

– Men jeg er fjerdegenerasjon Oddane, og oldefaren min var leilending under greveskapet. I ettertid slet han mye, blant annet med gjeld, for å beholde Oddane. Det er på Oddane jeg har røttene mine. De kan by så mye de vil, men Oddane vil aldri bli til salgs, fortsetter han.

Gammel bygning ved Oddane fort

ÆRVERDIG: Én av de gamle bygningene fra andre verdenskrig på Oddane fort.

Foto: Hane Petter Reppe/NRK

– Historien fra de mørke årene

Axel Berg, Tysklands ambassadør i Norge, var også til stede under fredningen.

– Det er veldig viktig for meg å se hvordan nordmenn og tyskeres felles historie blir bevart for ettertiden- historien fra de mørke årene, sier han, og fortsetter:

– Okkupasjonsmakten brukte mye makt overfor nordmennene under krigen, og mange døde. Det førte til sorg, men som Oddane selv har fortalt, hadde familien hans også god kontakt med tyske soldater. Man må imidlertid ikke glemme bakgrunnen for at denne norske familien og tyske soldater i det hele tatt hadde kontakt.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark