NRK Meny
Normal

Nyter livet på campingplassen

I 44 år på rad har ekteparet Anne Lise og Jan Johanssen fra Drammen feriert på Svelvikstranda Camping på Tjøme. De har ikke tenkt å gi seg med det første.

I 44 år på rad har ekteparet Anne Lise og Jan Johanssen feriert på Svelvikstranda Camping på Tjøme.

Det er tidlig morgen på Svelvikstranda Camping på Tjøme. Lukten av kaffe blander seg med nyslått gress og sjø. Øverst på plassen står en campingvogn med et fortelt vendt ut mot sjøen. Fuglenek henger i tretoppene, friske, fargerike blomster pryder inngangspartiet og plassen har i tillegg panoramautsikt mot havet. Denne plassen er reservert ekteparet Johanssen og det har den vært i mange år.

Det er nok samholdet, gleden av å nyte naturen og så er det så flott å være her, sier Jan Johanssen.

Sammen med kona Anne Lise som han har vært gift med i respektable 55 år, har de feriert på campingen på Tjøme i 44 år. Og når man har vært på samme plassen så mange år, så skulle det bare mangle at en ikke også har fast plass med utsikt.

Anne Lise og Jan Johanssen

Oppskriften på et godt ekteskap bygger på respekt of omtanke, mener Anne Lise og Jan som har vært gift i 55 år

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

– Vi er ikke tett samlet på et jorde som mange kanskje tror. Vi ligger med hauger og topper mellom oss. Det blir jo litt som en enebolig. Vi har vært med på å bygge opp plassen – lagt inn strøm, vann, bygget kiosk og vaktbod har det også blitt, sier de blide pensjonisten.

Kona Anne Lise sier de koser seg på campingen.

– Dagene går fryktelig fort. Vi drar ut og fisker. Jeg strikker og leser og så går vi på besøk til venner som vi har her.

Jan Johanssen er også en ivrig fugleentusiast

Harryfaktoren hører med til fortiden

Jan tror harryfaktoren som noen kanskje forbinder med campinglivet hører med til fortidens campingturister.

Det spørs selvfølgelig på hvor du er, men litt tilbake i tid så var det vel sånn at camping var litt harry. Folk gikk ikke å la seg før sola stod opp, og i tillegg gikk det i lokalproduserte drikkevarer., for ikke å nevne grilldressen.

Svelvikstranda Camping på Tjøme

Campingplassen er populær for store og små og for mange nasjonaliteter, forteller daglig leder Pål Johansen

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Jan sier alle er velkommen til campingen og blir tatt imot med åpne armer.

– Noen har misforstått og trodd at dette er en lukket campingplass, men det er ikke sant. Dette er en campingplass hvor alle er velkomne, uansett alder og nasjonalitet.

Første året som daglig leder

Nærmere veien og i samme bygg som kiosken sitter daglig leder på første året, Pål Johansen. Også han har lang fartstid innen campinglivet, og camping er rett og slett livet skal vi tro erfarne mannen.

Pål Johansen

Daglig leder på Svelvikstranda camping, Pål Johansen

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

– Vi trives veldig godt. Det som er så fint er det store aldersspennet og alle nasjonalitetene. Det er hyggelig og fungerer veldig bra.

Johansen er ikke glad i titler, men liker heller å kalle seg en potet, en som kan brukes til alt.

På campingen må du stake doen, klippe gress og mye annet. Jeg synes titler er litt oppskrytt.

Johansen tror folk kommer til campingen på grunn av fellesskapet.

Vi har et godt fellesskap og mye sosialt samvær. Det tror jeg gjør mye. I tillegg har vi en god dugnadsånd. Vi blir som en familie, har noen det litt vanskelig så stiller vi opp og hjelper til så godt vi kan.

Den ferske daglig lederen sier hele familien er med på campinglivet, og Johansen selv kunne ikke tenke seg noe annet.

Jeg er lykkelig her, og det betyr mye for meg at også barna mine for være med å oppleve livet på en campingplass. De lærer mye og får bekjentskaper fra mange steder rundt om i verden.

Strand på Tjøme

Strandpromenaden på campingplassen

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK