Ny velferdsteknologi vist for første gang i Norge

– Vi har sett hvordan en seng reiser deg opp uten å få hjelp fra sykepleiere. Teknologi som gjør at vi kan sykle rundt i gamle gater. Minner kommer tilbake og man får opplevelser i egne stuer, sier ministeren.

Jan Tore Sanner prøver ut en ny velferdsteknologisk seng.

Jan Tore Sanner prøver ut ny velferdsteknologisk seng.

Foto: Marita Nilsen / NRK

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner var på plass da det ble vist flere nye produkter på Innovatoriet på Høgskolen i Buskerud og Vestfold. Flere av produktene har aldri vært vist i Norge.

– Dette er kjempespennende og vi vil finne mange løsninger som vil gi mennesker et rikere og mer verdig liv. Mange ønsker å bo hjemme og her finner vi løsninger på å bo hjemme i stedet for å komme på sykehus, sier Sanner til NRK.no.

Den nye velferdsteknologien kan få eldre til å klare å gå på do uten hjelp, og demente kan sykle rundt i alle verdens gater, ved hjelp av en stimulator.

Innovatoriet

– Hvordan var det å prøve ut sykkelen?

– Sykkelen var kjempemorsom. Jeg syklet i egne gater der jeg fikk hilst på en av mine naboer. En sykkel jeg godt kunne tenkt meg å ha, sier Sanner.

– Det har vært fantastisk moro, det har vært masse folk og vi har fått anledning til å vise frem mye av den velferdsteknologien som vi har her inne i innovatoriet. Rommet er nå åpent for hvem som helst og alle er hjertelig velkommen, forteller utviklingsleder Torill Lønningdal.

Torill Lønningdal

Utviklingsleder ved Innovatoriet, Torill Lønningdal, prøver ut et splitter nytt produkt.

Foto: Marita Nilsen / NRK

Bedre enn kostbare sykehusplasser

Dette er løsninger som er håndterbare for kommunene, for alternativene vil være kostbare sykehjemsplasser, ifølge Sanner.

– Nå vil det være mulig for flere mennesker å kunne bo i eget hjem, og det er det mange av de eldre som ønsker.

Og når teknologien gir verdighet og et rikere liv, er ministeren sikker på at kommunen finner løsninger.

Les også:

Fremtiden

– Er det noe du får bruk for i fremtiden?

– Ja, jeg håper nesten det, hvis vi lever lenge nok så trenger alle mer hjelp. Denne teknologien tror jeg vil gi et rikere liv for mange andre, svarer kommunal-og moderniseringsministeren.

Skolen vil at målet med Innovatoriet er å skape gode læringsarenaer, styrke og utvikle kunnskap om velferdsteknologi og innovasjonsarbeid i tjenesteforløpet – fra barnehage til eldreomsorg.