NRK Meny
Normal

Marianne (64) fargelegger for å slappe av

LARVIK (NRK): – Før var det ikke legitimt at voksne gjorde dette, sier Marianne Rye-Hytten.

Marianne Rye-Hytten sitter og fargelegger.

Fargelegging er ikke lenger kun forbeholdt barn. Flere voksne er hekta, blant dem 64 år gamle Marianne Rye-Hytten.

Foto: Mathilde Torsøe / NRK

De siste månedene har flere og flere voksne over hele landet gått tilbake til barndommen og begynt å fargelegge i tegnebøker. Flere norske forlag har kommet med fargeleggingsbøker for voksne. Det går også an å kjøpe postkort som du fargelegger selv.

64 år gamle Marianne Rye-Hytten, som jobber i en fargehandel i Larvik, oppdaget den nye trenden for noen uker siden. Det var datteren hennes som tipset henne om det, og nå er hun blitt hekta.

Marianne Rye-Hytten fargelegger.

SUNT: Marianne Rye-Hytten tror alle har godt av å fargelegge litt.

Foto: Mathilde Torsøe / NRK

– Det er så mange som har begynt med dette. Jeg tror det er fordi folk er lei av data, telefoner og det å følge med på alt mulig. Når du fargelegger, sitter du i din egen boble. Det er nesten meditativt, sier 64-åringen til NRK.

Også sosialantropolog og trendspotter Gunn-Helen Øye mener fargeleggingsbøkene er et symptom på tiden vi lever i.

– Dette er en del av en større trend, der vi søker oss mot stillhet og mot det som kan ta oss inn i en annen verden, sa hun til NRK tidligere i år.

Mange detaljer

Rye-Hytten syns det er moro å fargelegge. Tegnebøkene hennes er fulle av detaljer, og flere av de fargelagte bildene kunne hun gjerne hengt opp på veggen.

Men det er først og fremst roen hun får med tegnestiftene i hånda, som er grunnen til at hun fortsetter med hobbyen sin.

– Meningen er at du skal sette deg ned og roe deg med det. Etter en time har du virkelig fått ryddet opp i hodet, og bare konsentrert deg om de fargene du har lyst til å bruke, sier hun og fortsetter:

– Tiden går fort, samtidig merker du at pulsen går ned. Det er ikke noe stress med det.

Marianne Rye-Hytten med rød genser, skjerf og snekkerbukse.

GLEDER SEG: De siste årene har fargeleggingsbøker for voksne, som skotske Johanna Basfords «Secret Garden», gått sin seiersgang. – Det er tomt overalt, men det kommer snart inn nye, sier Marianne Rye-Hytten med et smil.

Foto: Mathilde Torsøe / NRK

For hele familien

Hun fargelegger både når hun er alene, sammen med datteren sin og sammen med sine tre barnebarn.

– Før var det ikke legitimt at voksne mennesker satt med en fargebok, det var noe barn gjorde, sier Rye-Hytten.

– Voksne kunne tegne, men jeg er ikke noe flink til det. I en fargebok har jeg et godt utgangspunkt, og når jeg fargelegger ser jeg at det blir fint. I tillegg tror jeg det er sunt, fortsetter hun.