Hopp til innhold

Denne skal holde ugresset borte fra åkeren

Ny robotmaskin skal bedre hverdagen til bønder som driver økologisk.

Robovator i arbeid

Denne lukerobotoen skal hjelpe de økologiske bøndene i en hektisk hverdag.

Foto: Ingunn Haakestad Bråthen / NRK

Maskinen er designet i Danmark, og ble presentert for første gang i Norge hos salatprodusentene Bjertnæs på Nøtterøy.

Lukeroboten kalt Robovator skal hjelpe bønder, som blant annet produserer salat, i arbeidet med å holde åkeren ren for ugress.

– Vi har jo brukt gammeldags radrenser til dette arbeidet. Med den nye roboten sparer vi enormt mye tid. Nå bruker vi fire timer per dekar om vi skal hakke, og denne gjør jobben på et kvarter, sier bonde Leif Thore Bjertnæs.

Vil finne smarte løsninger

Maskinen koster 500 000 kroner, men det mener bonden den er verdt.

– Det er vel den summen vi bruker på dette arbeidet i dag. Den summen er tjent inn på en sesong om maskinen fungerer, sier bonden.

Og som gårdbruker Leif Thore Bjertnæs er det mange som ønsker å drive økologisk. Men det koster ettersom bøndene inntil nå ikke har hatt nevneverdige gode hjelpemidler når de skal produsere grønnsaker.

Det var derfor i regi av Norsk Landbruksrådgiving det ble arrangmert en demonstrasjon av to ulike typer lukeroboter. Rådgiver Thomas Holz forteller at man ønsker fokus på løsninger rundt økologisk produksjon, nettopp for å bildgjøre forbrukerene, men også for å oppnå billigere økologiske produkter.

– I butikken er det ofte synlig at økologiske varer er dyrere enn konvensjonelle. Det skyldes at det i økologisk produksjon er mye som gjøres for hånd. Dagens produksjon er ikke særlig kostnadseffektiv, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Robovator

Her er lukeroboten Robovator i arbeid. Med den kan bøndene spare utallige timer med arbeid for hånd.

Foto: Ingunn Haakestad Bråthen / NRK

– En stor jobb

Økologisk bonde, Hans Kjærås fra Finstad gård i Sande, var en av de som hadde tatt turen til Nøtterøy for å høre om den nye teknologien.

– Det er flott å se at det skjer en utvikling, for vi har lenge ønsket oss mer tekniske løsninger.

– Hva har vært den store utfordringen for dere?

– Det er en stor jobb, og ikke minst kostbart. I tillegg har det vært vanskelig å skaffe nok folk, så det er drømmen å kunne bruke en maskin istedet, sier han.