NRK Meny
Normal

– Flytt campingvogner som ligger utsatt til

NVE ber folk forberede seg på økt vannføring de neste dagene.

Meløstranda Camping.

Stigende vannstand i Lågen påvirker vannstanden i Åsrumvannet i Hedrum, som Meløstranda Camping ligger like ved. I juli 2011 (bildet) måtte campingturistene evakueres på grunn av flom.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Det er meldt om stigende temperaturer og økt snøsmelting over hele landet i helgen.

– Med den varmen som er meldt framover, og da spesielt i løpet av helgen og ut i neste uke, vil snøsmeltingen ta seg kraftig opp. Det samme gjelder vannføringen i vassdragene.

Det sier vakthavende hydrolog i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Erik Holmqvist.

– Det betyr at vi kan få vannføringer som øker opp mot flomnivåer, men ikke nødvendigvis at vi får skadeflom i første omgang, forklarer han.

  • Se værmeldingene for der du bor her

– Rens alle stikkrenner

NVE opplyser at de vil følge situasjonen nøye utover uka som kommer, og ber folk være føre var.

– Man bør gjøre tiltak i områder hvor man vet at det er problemer knyttet til høy vannstand – langs innsjøer eller elver. Står det for eksempel campingvogner på campingplasser som ligger utsatt til, så kan det være lurt å flytte litt på dem før vannstanden eventuelt blir for høy, sier Holmqvist.

Han anbefaler også at alle kulverter og stikkrenner renses slik at vannet kan renne unna. Det vil redusere faren for erosjon, jordskred og lokale oversvømmelser.

Les også:

Regnvær på Sør- og Østlandet

I tillegg til snøsmeltingen, ventes det også kraftige byger på Sør- og Østlandet i begynnelsen av neste uke.

– Er det grunn til å rope varsko?

– Ja, det er grunn til å rope et varsko på den måten at det kan bli store vannføringer. Men det er helt avhengig av hva slags vær vi får ut i neste uke. Det er imidlertid mye snø i fjellet, så det er greit å være litt obs i forkant.

Les også: