NRK Meny
Normal

NVE bekymret for manglende nødstrøm

Ny rapport fra NVE viser at private ikke prioriterer å investere i nødstrøm. Det kan få store konsekvenser.

Bensinstasjon

Uten nødstrøm ved bensinstasjoner får en ikke drivstoff til andre nødstrømsaggregater.(illustrasjonsbilde)

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) har undersøkt nødstrømtilgangen ved totalt fem kommuner i Vestfold og Nordland.

Selv om konklusjonene i rapporten ikke er representative for hele landet, gir de en pekepinn på hva som kan bli en kjempeutfordring ved en langvarig strømstans på for eksempel Østlandet.

Avhengige av drivstoff

Roger Steen

Roger Steen i NVE sier det er utfordrende å få folk til å forstå konsekvensene av et langvarig strømbrudd.

Foto: Maria Hee Furulund / NRK

Drivstoff-tørke kan bli en konsekvens. Rapporten fra NVE viser nemlig at få bensinstasjoner i de fem kommunene har tilgang på nødstrøm.

Det bekymrer direktoratet fordi nødstrømsaggregater er avhengige av drivstoff.

– Det blir en kjempeutfordring ved et eventuelt langvarig strømbrudd. Da vil selv dem som har vært flinkest i klassen og som har god egenberedskap, etter hvert oppleve at deres aggregat stopper opp, sier Roger Steen som er seksjonssjef for beredskap i NVE.

– Robust strømforsyning

I 1988 gjorde NVE en lignende undersøkelse. Funnene var mye av det samme som nå.

Steen tror det er vanskelig for aktørene å tenke beredskap på dette feltet fordi strømforsyninga i Norge i utgangspunktet er veldig robust.

– Men hvis vi tenker oss et scenario med et langvarig strømbrudd som berører større deler av Østlandet, så vil man nok merke konsekvensene ganske kraftig, sier han.

Det er den enkelte virksomhetseier som sitter med ansvaret for nødstrøm.

Jan Helge Kaiser

Jan Helge Kaiser er fylkesberedskapssjef i Vestfold.

Foto: Maria Hee Furulund / NRK

Rapporten viser at det i de to kommunene i Vestfold er god egenberedskap hos blant annet politi, helse og kommunenes kriseledelse. Men Fylkesberedskapssjef i Vestfold Jan Helge Kaiser sier de likevel har en jobb å gjøre når det gjelder å forbedre kunnskapen rundt strømbrudd og nødstrøm.

– Både vi og bransjen har i oppgave å få frem hvilke krav som gjelder.

I Horten og Sande, som er de to aktuelle Vestfold-kommunene, har politi, helse og den kommunale kriseledelsen vært flinke til å sørge for egen nødstrøm. Men det kommer fram i rapporten at private aktører som slakterier og bensinstasjoner, ikke er like opptatt av å investere i nødstrøm.

Kostnad for forbrukeren

Kaiser tror kostnader er en del av utfordringen.

– På de temaene som vi vurderte i vår rapport, er det i hovedsak forbrukerne som må ta kostnadene, sier han og nevner et eksempel.

– Vi kan ta Nortura, som er en stor matprodusent. De har ikke nødstrøm, men vi ønsker å kjøpe koteletter til 29 kroner kiloen.

Steen i NVE mener ansvaret ligger hos alle aktører og håper nå flere vil ta grep.

– Spørsmålet en må stille seg er hvorvidt alle må erfare langvarig strømstans før en får motivasjon til å investere i beredskap.