Norske søtpoteter for første gang i butikkhyllene

NØTTERØY (NRK): Etter fire år med plundring klarte Leif Tore og Lars endelig å dyrke frem søtpoteter.

Norske søtpoteter i disk

SMÅ OG STORE: Bøndene sier det fortsatt gjenstår mye forskning før man får stabile avlinger med søtpotet.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

– Amerikanske kolleger lo så de ramlet av stolene da de hørte vi skulle dyrke søtpoteter i Norge.

Det sier Leif Tore Bjertnæs som i familiebedriften Bjertnæs & Hoel de siste årene har forsket på hvordan man kan dyrke frem den kresne rotgrønnsaken i norsk klima.

– Den er ikke dyrket i Nord-Europa tidligere, men det er gjort forsøk sør i Spania, sier han.

Bjertnæs var tidlig ute med å produsere salat, hvor han lærte hvordan fiberduker og tunneler kunne øke temperaturen i jorden.

Nå, etter fire år med prøving og feiling, er de første søtpotetene klare for butikkhyllene, i første omgang i Vestfold, Oslo og Akershus.

Bjertnæs og Bjærntes peker på jordet

POSITIVE: Lars og Leif Tore Bjertnæs håper på mer søtpotetproduksjon i Norge fremover.

Foto: Magnus Skatvedt Iversen / NRK

Massiv økning i import

Etterspørselen etter søtpotet har eksplodert de siste årene, men så langt har all søtpotet vi spiser i Norge blitt importert. I hovedsak har den kommet fra USA og Sør-Amerika.

I fjor importerte vi 4330 tonn søtpotet – en økning på 600 prosent siden 2012.

Nevøen til Leif Tore Bjertnæs, Lars, sier det vil ta tid å optimalisere produksjonen.

– I fjor ble ikke søtpotetene bra nok. Klima varierer hvert år, og vi må få til et samarbeid med naturen for å finne ut hva som fungerer.

– Mildere i smaken

Marianne Bratli har ansvaret for frukt og grønt på Meny Tolvsrød i Tønsberg, som er blant butikkene som selger norskproduserte søtpoteter.

– Folk spiser mindre poteter enn tidligere, og jeg tror søtpoteten har overtatt noe av potetbruken, sier hun.

Bratli mener den norske utgaven er litt mildere i smaken en den importerte.

Søtpotetprosjektet støttes av Grofondet som anslår at 20 prosent av framtidig forbruk kommer til å bli produsert i Norge.

Ut fra dagens forbruk betyr dette omtrent 1000 tonn i året.

Fra vestfoldkysten til Trøndelag

NRK har også skrevet om Gustav Myraune fra Frosta i Nord-Trøndelag, som har lyktes med sin første avling av den populære tropiske grønnsaken.

– Kona sa at jeg ikke fikk røre dem ennå, men jeg klarte ikke dy meg, sa Myraune, som ikke ble mindre entusiastisk da han fikk se de store knollene.

Han har ikke hørt om noen som har klart det så langt nord tidligere.

Gustav Myraune

SØTPOTET: Gustav Myraune viser frem noe av avlingen sin.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Import av søtpotet er tollfritt i Norge fordi rotgrønnsaken ikke har vært dyrket her til lands. Selv om norske bønder begynner med søtpotetproduksjon, vil tollreglene ikke endres.

Seksjonssjef Harald Moksnes Weie i Landbruksdirektoratet, tror det er marked for norsk søtpotet både her hjemme og i utlandet.

– Det har vi flere eksempler på fra tidligere, deriblant brokkoli. Den konkurrerer med importvarer på for eksempel frisket og kvalitet, sier Weie.