NRK Meny
Normal

Norske Skog på bånn

Få studenter ønsker å jobbe ved Norske Skog. Havner på bånn i rangering over attraktive arbeidsplasser.

Norske Skog havner på bånn av lista over bedrifter som norske studenter ønsker å jobbe ved etter endt utdanning. Det viser en ny studie som er gjennomført ved 50 høyskoler og universiteter i Norge.

 

Norske Skog
Foto: Rolf Støen / Scanpix

Norske Skog på sekstende plass

Det er første gang det gjøres en undersøkelse blandt studenter i Norge om hva slags oppfatning studentene har av norske arbeidsplasser.

Over 2000 studenter har svart på spørsmål om 20 av Norges største arbeidsgivere innen privat sektor. På delt 1. plass havner Orkla og Aker, som oppfattes som de mest attraktive arbeidsgiverne blandt norske studenter, og på 16. plass havner Norske Skog. Med andre ord, nesten på bånn av lista.

Skeptiske studenter

Studentene har blant annet blitt spurt om de kunne tenke seg å jobbe ved denne arbeidsplassen, men er tydelig skeptiske. Norske Skog havner nemlig nesten på bånn i samtlige kategorier studentene har blitt spurt om, som arbeidsforhold, faglig utvikling, ledelse, og etikk. Og bedriftens produkter og etikk er viktig for studentene, viser undersøkelsen.

I dag har arbeidsminister Bjarne Håkon Hansen sagt at han er bekymret for at industri og nærlingsliv må takke nei til oppdrag på grunn av mangel på arbeidskraft. Det betyr at det vil bli stor rift om dagens studenter. Alle vil ha de beste hodene, men om Norske Skog får tak i dem er slett ikke sikkert, etter det som kommer fram i denne studien...

Jan Grini og Magnus Straume
Foto: Birte Ulveseth / Scanpix

Husker nedleggelsen av Union

Kommunikasjonsrådgiver, Nils Apeland har gjennomført denne studentundersøkelsen sammen med Reputation Institute.

- Jeg tror mye av årsaken til at studentene ikke ønsker seg jobb i Norske Skog må tilskrives måten selskapet håndterte Union-saken på. Vi vet at Norske Skog har vært en respektert arbeidsgiver og et respektert firma i lang tid i Norge, men i denne saken viste selskapet seg fra en dårlig side, noe som mange har fått med seg, og også studenter, sier Apeland.

Alvorlig for Norske Skog

- Vi vet at selskaper med et godt omdømme, de har lettere for å trekke til seg folk. De er mer spennende, attraktive og interessante selskaper å søke kontakt med når man skal ha seg jobb. De selskapene som kommer lenger ned på den listen, for eksempel Norske Skog, vil ha en hardere jobb med å tiltrekke seg de beste, så jeg ville tatt dette alvorlig hvis jeg var Norske Skog, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Informasjonssjef i Norske Skog, Tom Bratlie
Foto: Lise Åserud / Scanpix

Smertelig klar over oppmerksomheten

Informasjonssjef i Norske Skog, Tom Bratlie, sier at bildet nok er mer nyansert enn det denne undersøkelsen tyder på.

- Det er helt klart at vi har en utfordring, og dette tar vi absolutt på alvor, og jobber med det. Det har vært mye oppmerksomhet rundt vår virksomhet det siste året, og det er vi smertelig klar over, sier Bratlie.

Bratlie påpeker også at det er viktig for Norske Skog å tiltrekke seg de beste menneskene til jobbene i selskapet.