NAF, politiet og Vegdirektoratet ser svart

Pimper du bilskiltet med svart nasjonalitetsmerke? Det kan gi deg ubehagelige overraskelser i form av reaksjoner fra lovens lange arm.

Tesla med svarte nasjonalitets merker

ULOVLIG: Svarte nasjonalitetsmerker er forbudt, og kan gi mangellapp og/eller bot.

Foto: Thor Olav Moen

– Vi godkjenner ikke biler som kommer til periodisk kjøretøykontroll med slike svarte nasjonalitetsmerker. De vil få mangellapp. Det regnes som en reparasjon å ta dem av, så det nytter ikke å gjøre det på stedet. Bileier må fjerne klistremerkene, og komme tilbake for etterkontroll, sier stasjonssjef Magnar Tuft på NAF i Tønsberg til NRK.

PKK hos NAF, periodisk kjøretøykontroll, EU-kontroll

GIR MANGELLAPP: Magnar Tuft og NAF Tønsberg opplyser at biler med sorte nasjonalitetsmerker på skiltene (kjennemerkene) vil få mangellapp på periodisk kjøretøykontroll (EU-kontroll), og må fjerne merkene, tilbakestille skiltene til original stand med blått nasjonalitetsmerke, og møte på etterkontroll. Dette tar tid og koster penger påpeker han.

Foto: Thor Olav Moen

Vegdirektoratet og Utrykningspolitiets jurister definerer dette som ulovlig – og opplyser at det kan gis reaksjoner for dette langs veien. Det er gjort ved noen tilfeller allerede.

Regnes som ugyldig skilt

– Enkelt sagt kan det tolkes slik at bilen ikke har et gyldig kjennemerke. Det er etter forskriftene ikke lov å endre kjennemerket som er utstedt av veimyndighetene. Å sette på et svart nasjonalitetsmerke i stedet for det opprinnelige blå, er ulovlig, sier kontorleder Elma Sulic i Vegdirektoratatet.

Hun har ansvar for kjøregodkjenning og registrering av kjøretøy.

Mangellapper gitt

– Våre utepatruljer har stoppet biler med slike nasjonalitetsmerker, og reagert. De får pålegg om utbedring, altså mangellapp, og får frist til å fjerne dette og fremstille bilen til kontroll. Gjøres ikke dette kan det ilegges kjøreforbud, sier Sulic.

Tesla

MATCHENDE, MEN ULOVLIG: Grå-svart bil, matchende, men ulovlig sort nasjonalitetsmerke, blå bil, lovlig blått merke på skiltet.

Foto: Thor Olav Moen
Tesla med svarte nasjonalitetsmerker
Foto: Thor Olav Moen

UP-sjef Øystein Krogstad i region sør sier hans patruljer har hatt en del tilfeller hvor de har stoppet biler med svarte klistremerker over de foreskrevne blå. Foreløpig er ikke noen ilagt forelegg eller pålegg om fjerning, men UP har igangsatt juridisk vurdering om hvorvidt dette skal kvalifisere til et forelegg på kr 2 600, og dermed likestilles med å kjøre uten "foreskrevne kjennemerker", som det heter i forskriften.

– Samtidig er det andre forhold i trafikken vi ser alvorligere på, understreker UP-sjefen.

Ukjent omfang

Myndighetene har ingen oversikt over antallet biler med slike merker på norske veier.

De svarte skiltmerkene selges over nett, sammen med andre erstatningsmerker uten norsk flagg eller "N", typisk med billogoer, for 89 kroner per par. De er lovlige å selge, men ulovlige å bruke, altså klistre over de vanlige blå.

norgesmerket.no

KJØPES PÅ NETT: Denne nettsiden selger svarte nasjonalitetsmerker. Det har ikke lykkes NRK å komme i kontakt med innehaveren.

Foto: skjermdump

NRK pratet med en Tesla-eier i Tønsberg. Han ville ikke stå frem med navn, men fortalte at han hadde kjøpt Tesla X-en rett før påske, og fått bilen ferdig levert og "pimpet" med koksgrå folie, sorte felger, kromdetaljer,- og sort skiltmerke fra forhandler.