Hopp til innhold

– Vi må tørre å snakke om fedme blant barn

Helsepersonell kurses for å få bedre innsikt i fedme blant barn og unge.

Liten jente på badevekt

20 PROSENT: I Norge lider i underkant av 20 prosent av barn og unge av fedme. (illustrasjonsbilde)

Foto: Sebastien JARRY / MAXPPP

– Dette er et nasjonalt initiativ som er viktig fordi norske og utenlandske barn stadig blir tyngre, sier overlege Samira Lekhal ved Senter for sykelig overvekt på Sykehuset i Vestfold.

Hun leder prosjektet «Fra kunnskap til handling», og er for tiden på en kursturné for å lære helsepersonell i primærhelsetjenesten om hvordan de hvordan de skal behandle overvekt hos barn og unge. Norge er det første landet i Europa som har begynt med dette.

– Man må ha basiskunnskap om smarte kostholdsvalg, og vite hvordan man kan stimulere til økt bevegelse. Vi må også kunne mye om hvordan vi kan motivere både barn og ungdom, og ikke minst foreldrene til å ta litt andre valg i hverdagen.

– Ville aldri sagt slank deg

Mari-Mette Graff, leder i Landsforeningen for overvektige, synes det er flott at helsepersonell får bedre innsikt i fedme blant barn og unge.

– Det har gjennom tidene vært vanskelig for mange overvektige barn, voksne og unge å møte helsevesenet. Dersom helsevesenet nå får oppdatert kunnskap og et reflektert verdigrunnlag i yrkesutøvelsen, er det gode forutsetninger for gode pasientmøter, sier Graff.

Hun påpeker at det er de voksnes ansvar at barna får en sunn oppvekst.

– Jeg ville aldri sagt til mitt barn at nå må du slanke deg. Vi skal ikke være opptatt av å slanke barn, men av å gi kroppen god mat så den får det den trenger. Å skape et positivt fokus på grønnsaker, fisk og kjøtt funker bedre enn å si «Nei, det må du ikke spise. Da blir du feit», sier Graff.

Mari-Mette Graff

ANSVAR: Mari-Mette Graff sier man må snakke om fedme på en måte som ikke generer skyld og skam blant barna. – Vi må ikke gjøre det til et individproblem, men gi hjelp og støtte. Ansvaret for en barns kropp hviler på de voksne. Her må man si ja til noe, og nei til noe annet.

Foto: Petter Strøm / NRK

Tidlig ute

Samira Lekhal forteller at mange barn som er overvektige i barndommen, forblir det inn i ungdommen og voksenlivet. Derfor er det viktig at helsepersonell har kunnskap om hvordan de kan bidra til å hjelpe mens barnet fortsatt er barn.

Det er veldig viktig at helsepersonell tør og har kunnskap nok til å si ifra når utviklingen har gått galt og de finner et barn med overvekt eller fedme, sier Lekhal.

Her i landet lider i underkant av 20 prosent av barn og unge av fedme. Norge er det første landet i Europa til å tilby slike kurs for helsepersonell.

– Det er vi veldig stolte av. I oktober ble prosjektet presentert på en europeisk fedmekonferanse, og vi ble en inspirasjonskilde for resten av Europa, sier Lekhal.

Overlege Samira Lekhal

LIVSSTIL: Samira Lekhal sier alle som har med barn å gjøre har et ansvar for barnets helse. – Det er ikke lørdagsgodtet eller Halloween-godteri som utvikler fedme, men dårlig kosthold over tid, sier hun.

Foto: CF-WESENBERG

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark