NRK Meny
Normal

Ni brudd på ferdelsforbudet i skjærgården

Skjærgårdstjenesten har levert inn ni anmeldelser for brudd på ferdselsforbudet i sjøfuglområdene i vestfoldskjærgården.

Illustrasjonsfoto båt
Foto: Rainer Prang / NRK

De ni anmeldelsene skjedde i løpet av helgen.

– Ni anmeldelser i Vestfold er mye. Vi har hatt veldig god standard på dette i alle år. Vi har flere anmeldelser på denne siste helgen enn vi hadde i hele fjor.

Det sier Øystein Hovde, som er avdelingsleder i Skjærgårdstjenesten. Oppsynet ble utført i samarbeid med Statens naturoppsyn.

Hovde sier det er alvorlig om noen oppholder seg på fuglereservater under hekketiden. Hovde sier det baksiden av at så mange benytter den fantastiske skjærgården vi har. Han mener få timer er nok til å ødelegge hele kull.

– Mange fuglearter er veldig vare for forstyrrelser, og trekker ikke tilbake til reiret før det er for sent. Når det varmt, skal det ikke mye tid til før eggene blir ødelagt. Man skal holde seg borte fra de områdene, å bruke de det er lov til å bruke.

De anmeldte kan forvente en bot på mellom fire og åtte tusen.

Ferdselsforbudet oppheves 15. juli

15. juli oppheves ferdselsforbudet i sjøfuglområdene.

– Fra og med i dag, 15, juli, er det fri ferdsel. Forskerne vil gjerne ha forbud til 1. august. Da det viktig at forbudet blir respektert, sier Hovde.

Få timer i varmen er nok til å ødelegge hele kull

Øystein Hovde

Avdelingslederen oppfordrer folk til å vise hensyn og være forsiktige, selv om forbudet i dag ble opphevet.

– Ærfuglen kan gå på kull nummer to, og jeg så noen nester som Kjellen hadde. Vett og forstand gjelder fortsatt, selv om ferdselsforbudet er opphevet.

Telte antall båter i skjærgården

Lørdag telte Skjærgårdstjenesten i tillegg antallet fritidsbåter som var på vannet i skjærgården utenfor Stokke, Nøtterøy, Tjøme og Tønsberg.

Spesielt ble det notert ned hvor mange som var i nærheten av den nye Færder nasjonalpark. Totalt ble det telt 1995 fritidsbåter i de fire kommunene. Av disse er 747 fritidsbåter i randsonen av Færder nasjonalpark.
1248 av fritidsbåtene befant seg i Færder nasjonalpark, sier Hovde.

– Vi har synset i mange år, og så har vi ikke hatt noen gode tall. Så tenkte vi at når vi har en nasjonalpark så bør vi har en kunnskapsbasert grunnlag, og da ønsket vi et eksakt tall.

Øystein Hovde

Øystein Hovde, som er avdelingsleder i Skjærgårdstjenesten mener ni anmeldelser i Vestfold i helgen er mye.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Hovde sier det var ekstremt mye båt ute på vannet i helgen.

Det var søkke fullt som vi sier. Det var båt over alt, både små og store. Av de rundt 2000 båtene som vi telte, var faktisk 40 av dem kajakker. Det hadde du ikke sett for tjue år siden.

Hvilke utfordringer skaper det?

Det at så mange bruker skjærgården betyr at vi må ha et oppegående regime i forhold til forvaltning, stell og drift, sier Hovde.

Les også:

En bakside med så mange besøkende

I alle år har vi hørt at sjøen er for alle og at vi skal bruke skjærgården vår. Har det rett og slett blitt for mange båter?

Nei da, vi synes at folk skal bruke skjærgården. Hvis vi går tilbake til 70-tallet tror jeg at det kanskje var flere utpå. Det handler mer om det å komme med informasjon og oppføre seg pent. Det gjør de aller fleste, sier Hovde.