Nett-suksess for apotekene

Omsetningene har allerede doblet og tredoblet seg hos flere apotek etter at reseptbelagte legemidler har blitt tilgjengelig på nett i forrige uke.

Medisiner

HANDLER PÅ NETT: Forrige onsdag ble det mulig å bestille reseptbelagte medisiner i flere norske nettapotek. Det har vært en stor suksess så langt, ifølge bransjen.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Apotekene har fått en positiv start etter at de ga kundene sine tilgang til reseptbelagte legemidler på nett i forrige uke.

Stig Henning Pedersen

Stig Henning Pedersen.

Foto: Morten Rakke Photography

Komplett Apotek sier at omsetningen har økt siden onsdag i forrige uke, sammenlignet med de samme dagene uken før.

– Vi var spent på mottagelsen, men det har gått over all forventning. Vi har hatt et behagelig luksusproblem med å få unna alle bestillingene, sier apoteker Stig Henning Pedersen i Komplett Apotek.

– Lettere å kjøpe lovlig

Målet har vært å gjøre tilgangen lettere for folk, og samtidig gjøre det vanskeligere å bestille ulovlige legemidler fra utenlandske nettsteder. Pedersen tror likevel ikke at en slik løsning vil gjøre det vanskeligere å bestille ulovlige legemidler.

– Men det gjør det mye enklere å bestille lovlig. Det er et godt, reelt alternativ for nordmenn som har behov for en enkel og diskré måte å få tilgang, sier han.

Pangstart

Marianne Næss, kommersiell direktør i Norsk Medisinaldepot som eier Vitus Apotek, forteller også om en lovende første uke.

– Vi har også hatt en pangstart og doblet omsetningen på nett.

Likevel at det er foreløpig en relativt lav omsetning i forhold til hva de har i det fysiske apoteket.

– Samtidig er det en lang tradisjon i apotekene for å utøve gode faglige råd og diskresjon. Men jeg tror nok det er noen typer pasientgrupper som vil foretrekke nettbestilling fremover, sier hun.

Også Apotek 1 har hatt en positiv start.

– Det har vært en start forventet. Vi har ikke merket noe nedgang i våre fysiske apotek, snarere har dette vært med å øke tilgjengeligheten for apotekene våre gjennom at kundene velger kostnadsfritt å hente nettbestillingen i apotek innen en time, sier pressekontakt og redaktør i Apotek 1, Anders Dahl.

Boots vil vente

Til tross for den positive starten, har Boots apotek valgt å vente i noen måneder før de eventuelt lanserer den samme løsningen hos seg. Margrethe Sunde, administrerende direktør i Boots Norge, sier at det er viktig å lære av markedet for kundens sikkerhet.