Nesten bare krabber i hummerteinene

NØTTERØY (NRK): – Det er kardinalen alle vil ha.

Krabber i teiner.

FULLT AV KRABBER: Krabbene Thor Lomvien får, går uti igjen.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Hummerfisket startet på søndag. Nytt av året er at man må registrere seg for å fiske hummer, 32 500 har gjort dette nå. 1 743 av dem kommer fra Vestfold.

Thor Lomvien (70) var ikke alene på sjøen torsdag morgen. Det var sol, blå himmel og blikkstille vann – drømmevær for den erfarne hummerfiskeren.

– Det er litt stas med hummeren, av en eller annen merkelig grunn. Kreps og krabbe er egentlig bedre på smak, men det er kardinalen alle vil ha, sier 70-åringen med et smil.

200 krabber

Han tok båten «Skarven» ut fra Vallø båthavn tidlig torsdag morgen for å hente opp ti teiner han hadde satt ut tidligere, i nærheten av Vestre Bolæren.

I den første teinen var det kun krabber å se, slik var det sist han var ute og trakk også.

Thor Lomvien holder frem hummeren.

ERFAREN: Thor Lomvien har holdt på siden 1995. Han synes det har vært litt opp og ned, men synes det blitt noe mindre hummer i fjorden de siste årene. Her viser han frem dagens fangst – en 27 centimeter lang hummer. 

Foto: Vegard Lilleås / NRK

– Det var rundt 200 krabber sist. Jeg tror jeg hadde 30 krabber i en teine. Helt forferdelig. Folk vil ikke ha det, og det skjønner jeg godt. Det er ikke så mye mat i mange av dem, sier Lomvien. Han fikk imidlertid gitt bort noen av dem, men de fleste gikk uti igjen.

Rett i gryta

Da dagens andre teine ble dratt opp, kom en hummer.

– Nå er jeg fornøyd. Dette var en kjempehummer, sier Lomvien.

Målebåndet kom frem, og det ble klart at han kunne beholde fangsten.

– Han måler 27. Minstekravet er 25, så den går i gryta.

I den tredje teinen var det kun tre små krabber, men Lomvien håper han er heldigere med teinene han skal hente opp senere.