Nektes å gå i sari

Det er full strid i 17. mai-komitéen i Sandefjord, etter at lederen ønsket å bytte ut bunaden med indisk sari.

Pournima Singh
Foto: Arkivfoto:Per Langevei

Diskuter her: Støtter du sari-forbudet?

Leder av 17. maikomitéen, Arbeiderpartiets Pournima Singh, ønsket å stille i både bunad og sari i løpet av nasjonaldagen, men trakk forslaget. Årsaken er at de tre av de sju medlemmene i komiteen vendte tommelen ned.

- På 17. mai synes jeg vi får holde oss til de klesplaggene som hører nordmenn til. Det sier Høyres komitemedlem Dag Viggo Furre.

Ingen unntak

Furre må selv la mannsbunaden ligge i klesskapet fordi Sandefjords strenge 17. mai reglement krever at menn stiller i kjole og hvitt.

Men mer bråk ble det da indiskfødte Pournima Singh foreslo å først kle seg i bunad under talen i byparken på morgenen, for deretter å bytte den ut med nasjonaldrakten sari i toget. Tradisjonen i Sandefjord er at kvinner stiller i bunad, og tre av 17. mai-komitéens medlemmer nektet å gjøre et unntak. Det var Pensjonistpartiets Rolf Johannessen som reagerte kraftigst.

Både jeg og endel andre fikk rett og slett bakoversveis

Rolf Johannesen-Pensjonistpartiet

Pensjonistpartiet fikk støtte for sitt syn av Høyre og Fremskrittspartiets komitémedlemmer, og da trakk leder Singh sitt forslag for å unngå splittelse. Det synes Kristelig Folkepartis Anne Torill Gunnestad er synd.

- Jeg synes det hadde vært hyggelig om Pournima hadde gått med sari i borgertoget. Og det er jo sarien som er Pournimas bunad, sier Gunnestad.

Strengt reglement

Men til sjuende og sist var det Sandefjords reglement som ble avgjørende, sier Høyres Dag Viggo Fure.

- Skulle vi forandret på rutinene her, måtte vi hatt et ekstraordinært bystyremøte, og det hadde vi ikke tid til, sier Furre.

- Hvorfor er dere så konservative i Sandefjord?

- Vi er vel ikke så konservative. Jeg synes at vi bør stille likt. Vi skal tross alt representere byen den dagen, og vi skal opprettholde tradisjoner som har vært i Sandefjord i en årrekke, sier Furre.