Normal

Ned i vekt uten å spise sunt

Hvordan påvirker trening kroppen vår når vi ikke forandrer på kostholdet vårt? Det er ett av temaene i et nytt forskningsprosjekt ved Sykehuset i Vestfold.

Jarle Berge

Doktorgradsstudent Jarle Berge forsker på hvordan trening påvirker oss når vi ikke forandrer på det vi spiser.

Foto: Maria Hee Furulund / NRK

Prosjektet er et samarbeid mellom Sykehuset i Vestfold og Høgskolen i Telemark. 50 overvektige personer fra Vestfold deltar i prosjektet.

Leder av forskningsprosjektet er doktorgradsstudent Jarle Berge. Han forteller at hensikten med prosjektet er å se hvilken effekt trening har på kroppen vår.

– Vi vet ikke på detaljnivå hvor mye trening påvirker kroppen i forhold til det å gå ned i vekt, så det er dette vi ønsker å finne mer ut av, forteller Berge.

Forandrer ikke kostholdet

De 50 personene som deltar i prosjektet skal gjennom et halvt år med trening og oppfølging. De vil enten gjennomføre moderat utholdenhetstrening eller høyintensiv trening, såkalt intervalltrening.

– Ingen av dem som deltar forandrer på kostholdet sitt. Så treningens effekt på kroppen vil sees adskilt fra kostholdsvaner. Dermed vil vi få se hvordan trening påvirker energiomsetning, appetitt, gener og livskvalitet, sier Berge.

Forbrenn kalorier på sofaen

Berge forteller at ved å få økt kunnskap om treningens effekt, håper de å finne konkrete svar på hvordan vi kan forbrenne mer når vi ikke trener.

– Hvis vi øker kondisjonen vår vil vi trolig også øke energiforbruker i hviletilstand, altså når vi ligger på sofaen. Svar på hvor mye håper vi at vi får i etterkant av dette prosjektet.

Prosjektet foregår på Sykehuset i Vestfold og skal være ferdig mellom 2017 og 2018. Planen er at programmet skal inngå som en del av behandlingen av overvektige ved sykehuset etter hvert.