Hopp til innhold

Når det tar fyr

Gressbrann-sesongen er i gang, og det er all grunn til å være varsomme med åpen ild. I verste fall kan en gressbrann ende med at huset brenner ned.

Gressbrann

Folk fra VIB tar hånd om en gressbrann ved Kilen i Tønsberg i april i fjor.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Vestfold interkommunale brannvesen (VIB) har allerede vært ute på en rekke gress- og krattbranner i fylket. For selv om det falt store mengder snø for bare noen dager siden, er det allerede i ferd med å bli svært tørt enkelte steder, sier brannsjef Per Olav Pettersen i VIB.

– Det er mye fjorårsgress som dukker opp nå, og bare noen få dager med fint vær og vind gjør at dette gresset raskt blir knusktørt.

Husk slukkemidler

Pettersen vil ikke si at man bør la være å tenne seg et lite kaffebål eller grille ei pølse eller tre ute i naturen. Men det bør gjøres på en forsvarlig måte, og man må alltid sørge for å ha noe i nærheten som kan brukes som slukkemidler.

– Men husk at både Tønsberg og Sandefjord har totalforbud mot å brenne bål hele året. Ellers gjelder regelen at det fra 15. april er generelt bålforbud i alle kommunene i fylket.

Dropp bråtebrenninga

– Hva med bråtebrenning? Det er jo en trivelig lukt av vår for mange?

– Jeg vil nok anbefale at hageavfallet fraktes til avfallsmottakene framfor å brenne det. Da tar man også hensyn til naboer som kanskje plages av røyken på grunn av astma eller allergi.

Ring hvis du er i tvil

Det å svi av litt gress i hagen kan raskt føre til at man mister kontrollen. I verste fall kan huset ditt brenne ned, sier Pettersen.

– Og er du i tvil om du greier å slukke gresset eller vegetasjonen, så ring oss. Ring oss heller før enn seinere.