Kamerat sjokkert over tragedien i Canada

En mann fra Vestfold mistet både kone og datter i et grizzlybjørn-angrep i Canada. – Dette er et forferdelig uhell, sier Øystein Køhn.

Øystein Køhn

UFORUTSIGBAR: Naturmann og ekspedisjonsleder Øystein Køhn sier at man må ferdes på bjørnenes premisser, som ofte er uforutsigbare. Han har fotografert mange grizzlybjørner, deriblant i Alaska.

Foto: Petter Melsom / NRK

Mandag denne uken mistet en norsk pelsjeger fra Svarstad i Vestfold sin familie i en tragisk hendelse. Hans canadiske kone og deres ti måneder gamle datter ble drept av en grizzlybjørn.

– Det er forferdelig i og med at jeg kjenner vedkommende veldig godt. Jeg var faktisk invitert bort til å besøke dem, så det er jo bare en tragedie, sier naturmann og ekspedisjonsleder Øystein Køhn fra Skien, som også er svarstadsmannens nære kamerat.

Angrepet skal ha skjedd i nærheten av familiens hytte ved Einarson Lake i villmarken i Yukon-territoriet i det nordvestre Canada.

En fredelig men uforutsigbar bjørn

Den 37 år gamle kvinnen og datteren var alene ved hytta da bjørnen angrep. Kvinnen hadde trolig tatt med datteren ut på tur da de ble angrepet.

– Sannsynligvis så har de krysset bjørnen. Det kan ha vært en sulten bjørn, en såra bjørn eller en gammel bjørn. Det kan ha vært en bjørn som ikke har klart å ta til seg føde, for nå skal de gå i hi. Og hvis de ikke feiter seg opp, så dør de. Så her er det mange faktorer som spiller inn, spekulerer Køhn.

Han har møtt flere hundre bjørner og har derfor god kjennskap til grizzlybjørnen. Ifølge Køhn, er denne arten fredelig, men samtidig uforutsigbar.

– Jeg har bare vært ute for et alvorlig tilfelle én gang.

Bjørn

ILLUSTRASJONSBILDE: En grizzlybjørn kan normalt veie mellom 400–500 kg og ha en lengde på 2,5 meter. Statistisk sett blir ett menneske drept av bjørnen i Alaska hvert år.

Foto: Marianne Venegoni

– Erfaren villmarksmann

Det var kameraten til Køhn som hadde funnet familien sin utenfor hytta.

Han hadde da sendt opp en nødrakett for å varsle om ulykken etter å ha skutt og drept bjørnen.

– Han er en veldig erfaren villmarksmann som har bodd i ødemarka i lange tider. Dette er ingen provokasjon, men et forferdelig uhell.

Larvik kommune tilbyr hjelp

– Nei, dette her er en utrolig tragisk hendelse, sier ordfører Rune Høiseth i Larvik kommune som også kjenner pelsjegeren.

Rune Høiseth

KONDOLERER: Larvik kommune er klar til å bistå i den grad det skulle være ønskelig. – Tankene går til han og hans familie, sier ordfører Rune Høiseth.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

– Det er klart, når vi hører om den slags så går det innpå oss og det går også veldig innpå meg. Og når vi også vet hvor han kommer ifra, så tenker vi både på ham og på familien. Da skal han, som er så nærme berørt, og familien vite at vi har et kriseteam klart her i Larvik kommune. Så, i den grad det ønskes, så må de ta kontakt, sier Høiseth.

Larvik kommune har foreløpig ikke fått noe form for bekreftelser fra politi eller andre myndigheter.

Kanadisk politi i Yukon opplyser på Twitter at de etterforsker saken videre.

Laster Twitter-innhold