NRK Meny
Normal

Her kommer heisen

Men naboer er skeptiske til planene om en fjellheis i Holmestrand som skal frakte togpassasjerer.

Sven Bergan Grane

Sven Bergan Grane i Holmestrand kommune. Heisbyggingen i Holmestrand nærmer seg en konklusjon. Saken skal nå opp til politisk behandling.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Holmestrand kan få en ferdig fjellheis om tre år som skal frakte pendlere, studenter og andre til toget.

Heisplanene skal til politisk behandling for politikerne i Holmestrand i dag og i morgen, og skal sluttbehandles i bystyret. I tillegg skal politikerne i fylkeskommunen ta stilling til planene.

70 meter opp skal en planlagt heis frakte opp mot 60 personer av gangen, men færre dersom folk har med seg sykkelen sin. 30 sekunder skal det ta å ta heisen.

Holmestrand kommune regner med at det blir rundt 250 heisturer i døgnet. Heisen vil føre til mindre biltrafikk i byen og den vil gjøre byen mer attraktiv og tiltrekke seg nye innbyggere.

Og siden kommunen venter vekst, bygges heisen også for fremtiden, mener Sven Bergan Grane i Holmestrand kommune, som jobber med saken.

– Hovedtyngden av befolkningen i Holmestrand bor oppe på fjellet og det vil ha betydning for de som har ærend i byen, så heisen vil flere enn pendlerne dra nytte av, sier han.

Skeptisk til heis

48 millioner kroner vil det koste å bygge heisen.

Jernbaneverket og fylkeskommunen skal betale det meste, Holmestrand kommune skal betale fem millioner kroner for kjøp av tomta der heishuset skal være.

– Huset må bort og da er løsningen riving eller å plassere huset et annet sted, sier Grane.

Han som eier huset vil ikke at det rives. Nabo til huset, Terje Karlsen, så for seg pensjonisttilværelsen i det verneverdige huset som har vært i familiens eie i nesten 100 år.

Karlsen ser fordeler med en heis, men er også skeptisk til å få den som nabo. Med en rundkjøring like ved hvor folk kan bli sluppet av, tror han det blir mye trafikk og støy i nabolaget.

– Jeg antar at det blir mye trafikk i forbindelse med at folk kjører og henter folk her, og da vil jo bilene gå mye på tomgang mens man venter. Det er noe overraskende at man fremhever dette som et miljømessig godt prosjekt, når man så veldig klart legger til rette for biltrafikk i området her, sier Karlsen.

Fylkesordføreren positiv
Per Eivind Johansen

Fylkesordfører Per Eivind Johansen.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Fylkesordfører Per Eivind Johansen tror fylkespolitikerne er positive til planene og finansieringen av heisen.

– Jeg tror det blir et ja til et spleiselag i fylkestinget, så får vi se hva politikerne i Holmestrand lander på, sier Johansen.

Fylkesutvalget skal behandle saken i morgen. Det samme skal formannskapet i Holmestrand, mens et annet politisk utvlag i Holmestrand skal behandle saken i dag.