NRK Meny
Normal

– Kvalmende å gå ut døra

TØNSBERG (NRK): Stine Fjell sier lukten fra anlegget til Greve Biogass kan være så vond at hun nesten ikke orker å gå ut.

Fullt av søppel.

LUKTPROBLEMER: Naboer klager på vond lukt fra anlegget til Greve Biogass i Tønsberg. Selskapet lover å rydde opp.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Stine Fjell og familien bor i nærheten av anlegget til Greve Biogass på Taranrød i Tønsberg. De trives godt, men da anlegget ble tatt i bruk kom en lukt de gjerne skulle vært foruten.

– Det er en gjæra, søtlig og kvalmende lukt. Det er ubehagelig, rett og slett.

– Det lukter ikke veldig godt av det de holder på med. Det kommer stadig nye vedtak fra Vestfold fylkeskommune om utvidelser og endringer av konsesjoner, men det virker ikke som om de tar så veldig hensyn til oss som bor rundt her, utdyper Fjell.

Amy Fjell og moren Stine Fjell.

REAGERER: Stine Fjell og datteren Amy er lei av vond lukt fra biogassanlegget.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Lukter gjæra mat

Det har vært søppelfylling i området så lenge familien har bodd der.

– Hva har endret seg?

– Avfallsanlegget har endret litt på sine luftesystemer, og det lukter vi veldig lite av. Men da det kom et nytt anlegg der oppe, ble det en annen lukt. Det har gått fra å lukte rein søppel til å lukte gjæra mat.

– Lukten avhenger av vindretningen. Noen dager lukter vi ingenting, andre dager er det så ille at vi omtrent ikke kan gå ut, forklarer Fjell.

Ber om tiltak

Hun håper det er mulig å finne en løsning på luktproblemet.

– Vi sagt lenge at dette ikke er greit. Det må finnes muligheter for å filtrere lukten. Teknologien er nok der, men man må bruke penger på det. Det er nok der det skorter litt.

Også datteren Amy Fjell reagerer på lukta.

– Jeg synes det lukter forferdelig, ekkel mat. Det er verst på morgenen når jeg tar bussen til skolen. Det er kvalmende å gå ut døra.

Etter klager på vond lukt ber Fylkesmannen i Vestfold nå om en redegjørelse fra Greve Biogass. Fylkesmannen vil ha svar på hvorfor problemet har oppstått og når det forsvinner.

Selskapet beklager

– Vi beklager på det sterkeste. Vi gjør vårt ytterste for å hindre at dette skal fortsette.

Assisterende daglig leder i Greve Biogass, Ivar Sørby, sier de jobber med å få på plass en løsning, men at man ikke vet når lukten vil forsvinne.

Ivar Sørby.

BEKLAGER: Ivar Sørby, assisterende daglig leder i Greve Biogass, sier selskapet jobber med å løse problemet.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Sørby forteller at problemene skyldes at luktbehandlingsanlegget ikke fungerer og at vanngjennomstrømningen har vært for liten.

– Men vi ønsker ikke å unnskylde eller bortforklare. Vi skal løse problemet.