NRK Meny
Normal

Nå starter rivingen etter storbrannen

Den første gravemaskinen er på plass. Nå skal politiet undersøke branntomta og finne årsaken til den voldsomme brannen 23. juli.

Første gravemaskinen på plass for å rive på Basa-huset etter brannen

STARTER RIVING: Torsdag starter rivingen på branntomta, og politiet kan starte letingen etter en årsak til brannen.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Politiet har etter brannen drevet taktisk etterforskning, det vil si at de har avhørt vitner som så brannen starte og som har kunnet gi politiet en ide om hvor brannen startet.

Fortsatt har ingen vært inne i ruinene etter brannen som startet tidlig på ettermiddagen 23. juli. Fare for at restene av bygget skulle rase sammen, har gjort at det har tatt lengre tid enn vanlig før den tekniske etterforskningen har kunnet starte.

Politioverbetjent Knut Erik Ågrav, Politiet i Vestfold

Vitneavhørene politiet har gjort har gitt gode indikasjoner på hvor brannen startet., sier krimsjef i Tønsberg, Knut Erik Ågrav, Politiet i Vestfold.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

– Vitneavhørene har gitt oss noen områder i bygget som er mer interessante enn andre, når teknikerne våre skal i gang med undersøkelser, sier krimsjef i Tønsberg, Knut Erik Ågrav til NRK.

Får se etter restverdier

Undersøkelsene av branntomta skal gjøres i samarbeid med forsikringsselskapet til Basa-huset og med selskapet som har fått jobben med å rive og sanere på tomta. De tekniske undersøkelsene skal starte nå, så raskt som mulig.

Den første gravemaskinen er på plass, og snart kommer også heisekranene som skal få løftet rester av takkonstruksjoner og vegger, slik at undersøkelsene kan få kommet i gang.

– I de områdene av bygget hvor vi ikke skal inn med teknikere, der vil det etter hvert bli mulig for leietagere og bedrifter å få komme inn med forsikringsselskapene sine for å se om det er verdier som kan reddes etter brannen, sier Ågrav.

Utfordrende

Nå håper politiet at de skal finne årsaken til den store brannen, men krimsjefen legger ikke skjul på at det kan bli vanskelig.

– Det er mye nedfall, stål, betong og mur som har falt ned på branntomta. Det er klart det er utfordrende å lete etter en årsak i bånn av alt dette, men vi håper jo.

Det har gått to uker siden brannen. Sikkerheten for de tekniske etterforskerne kommer først.

– Vi er nødt til å ta hensyn til sikkerheten. Vi kan ikke ta sjansen på at tak- og veggkonstruksjoner faller ned på teknikerne våre, sier Ågrav.

Han tør ikke anslå hvor lang tid det kan ta før etterforskerne finner årsaken til brannen.