NRK Meny
Normal

Velkommen til Tjøtterøy kommune?

Neste uke starter Tjøme kommune prosessen for en sammenslåing med Nøtterøy. Allerede nå spirer navnedebatten i sosiale medier – blir det Færder eller Øyene kommune, kanskje?

Vrengen

Vrengenbrua skiller i dag Tjøme og Nøtterøy, men trolig ikke etter 1. januar 2018.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

– Færder kommune bør være navnet. Markedsmessig vil det ha en god klang, og «alle» vet hvor det er, skriver Anne Marie Indseth, kommunestyrerepresentant for Arbeiderpartiet, på Facebook-siden Tjøme i fremtiden.

– Hvis man ønsker å unngå ø og æ, kan den nye kommunen hete Ytre Oslofjord, skriver en annen.

Kommunestyret på Tjøme vil onsdag ta første «spadetak» mot det flertallet av politikerne på øya vil – slå seg sammen med Nøtterøy kommune innen 1. januar 2018.

Det er ordfører Bente Bjerke (Ap), varaordfører Carl Erik Grimstad (V) og opposisjonsleder, som trolig blir satt til å starte forhandlingene med Nøtterøy, når det nye kommunestyret konstitueres.

– Jeg vet at navn er viktig, men har ingen personlig mening om det. Det er en av tingene vi skal avklare, sier Bjerke til NRK.

– Det haster

Bjørn Kåre Sevik

Varaordfører på Nøtterøy, Bjørn Kåre Sevik fra Frp.

Foto: Helena Rønning / NRK

Bjerke sier målet er å bli enige om en samarbeidserklæring som sier at de to kommunene går i forhandlinger om en sammenslåing.

Den er det viktig å få på plass før jul, mener varaordfører på Nøtterøy, Bjørn Kåre Sevik (Frp).

– Fristen for å få et ekstra tilskudd fra kommunaldepartementet går ut til sommeren, men hvis vi venter til dét, blir sammenslåingsprosessen utsatt med to år. Det ønsker vi ikke, sier Sevik.

– Er navnet viktig?

Nei, men det en del av søknaden, så det må bli klart, forhåpentligvis før jul.

Også antall representanter i det kommende fremtidige kommunestyret må med i søknaden, i tillegg til en nemd som skal forhandle frem den endelige avtalen.

Krav om å bli alene?

Bjerke er enig i at gulroten, pengene, er viktig.

– Målet er å erklære samarbeid før jul, slik at vi ikke går glipp av disse pengene.

Kommer dere til å kreve at avtalen mellom Tjøme og Nøtterøy ekskluderer Tønsberg de neste årene?

– Vi vet at enkelte partier på Nøtterøy ser for seg en sammenslåing mellom Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme, TNT, på sikt. Men det får vi komme tilbake til når vi forhåpentligvis får en god prosess med Nøtterøy, sier Bjerke.

– Men det vil til enhver tid være opp til det sittende flertallet i kommunestyret å bestemme det. Man kan derfor ikke gjøre et vedtak på at Tønsberg ikke skal med senere, sier Sevik som ikke ønsker TNT.

Boplikt og folkemøter

Den kommende ordføreren mener boplikt blir en viktig sak for Tjøme i forhandlingene.

– Men også her må vi komme tilbake til hvilke saker som blir viktige. Vi ber om innspill fra folk og det kan være at vi arrangerer folkemøter underveis, sier Bjerke.

Færder fyr

Færder fyr. Kanskje politikerne henter inspirasjon til kommunenavn herfra?

Foto: John-André Samuelsen / NRK