Hopp til innhold

Nå kan naboen filme deg med privat kamera – fullt lovlig

Ny praksis i Datatilsynet.

Overvåkningskamera

Så lenge kamerabruk faller innenfor et privat formål reguleres den ikke av personopplysningsloven.

Foto: Sven Håkon Kulbeck / NRK

I sommer ble det satt opp flere overvåkningskameraer ved en hytte i Nalum.

Kameraene var ikke rettet mot selve hytta, men mot området rundt og hyttenaboer reagerte på det de opplevde som overvåking.

Det var Østlands-Posten som først omtalte saken.

Nå har Datatilsynet har konkludert med at kameraene ikke er ulovlige fordi de ikke omfattes av personopplysningsloven.

Ny praksis

– Tidligere var Datatilsynets praksis at om man kameraovervåket områder som ikke var innenfor din egen eiendom eller privatområde, så er det innenfor lovens virkeområde for da er ikke det et privat formål lenger, forklarer Kim Ellertsen, avdelingsdirektør i Datatilsynet.

Personvernnemnda har imidlertid gjort om på praksisen.

– Så lenge formålet med kamerabruken faller innenfor et privat formål, så reguleres den ikke av personopplysningsloven lenger, sier Ellertsen.

Les også:

– Dilemma

– Betyr det at man kan sette opp et kamera på hushjørnet og filme alle som går forbi i gata? Hvem har eventuelt ansvaret for dem som ikke ønsker å bli filmet?

– Her kommer jo dilemmaet. For så lenge det er et privat formål, så er det privatpersonene som står ansvarlig for det. Men det er ikke gitt at det er lovlig av den grunn. Hele poenget vårt, og det som vi nå har måttet gjøre om på, er at personopplysningsloven ikke regulerer kamerabruk. Men hvis kameraet for eksempel filmer naboen, så kan det godt være en forstyrrelse av privatlivets frihet, og det kan være i konflikt med naboloven for eksempel. Det er mange andre rettsregler som regulerer måten vi mennesker omgås hverandre på.

Ingen skilting

På offentlige områder skal kameraovervåking merkes med skilt. Private omfattes imidlertid ikke av den loven.

– Det er en konsekvens at det er et privat formål. Loven om skilting gjelder ikke da fordi man da rår over dette selv. Men det man kan si er at hvis hensikten med ditt private kamera er at ingen skal bryte seg inn, så er det ikke noe stort poeng å ha kameraer som ingen vet om, sier Ellertsen, og legger til:

– Men vi ønsker jo ikke at alle skal overvåke alt.

– Politiet rette instans

Eilertsen har full forståelse for at folk ikke har lyst til å bli tatt bilde av når de selv ikke velger det.

– Vi gjør vårt ytterste for å skape balanse i de formålene som eventuelt. nødvendiggjør at noen vet noe om oss og den retten man har til å bestemme selv.

– Hva kan man gjøre om man har blitt filmet av et privat kamera man ikke vil bli filmet av?

– Det er ikke noe fasitsvar på det. Om man føler det er ubehagelig, så er det politiet som er rette instans.