NRK Meny
Normal

Nå kan Hans (64) «øvelseskjøre»

Han er født i 1952, men har likevel ikke rukket flere enn 16 bursdager. Tidligere Andebu-ordfører, Hans Hilding Hønsvall, er nemlig skuddårsbarn.

Hans Hilding Hønsvall sitter i bilen.

PÅ ORDENTLIG: – Vi juksefeirer litt innimellom. Jeg runder år hvert år, men jeg har ikke bursdag. Dette er min 16. ordentlige bursdag, sier Hans Hilding Hønsvall.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Hvert fjerde år dukker 29. februar, skuddårsdagen, opp på kalenderen. Og er du født på denne datoen, går det fire år mellom hver gang du kan feire bursdagen din.

Tidligere Andebu-ordfører, Hans Hilding Hønsvall, er en av dem. Han kom til verden i 1952, men feirer i dag sin 16. bursdag.

Og som for andre 16-åringer, betyr denne dagen at han endelig får lov til å øvelseskjøre. Derfor tok NRKs reporter med seg den tidligere ordføreren ut på en liten kjøretur.

– Det er manuell, ja. Jeg er jo fra landet, så jeg har kjørt traktor. Jeg må innrømme det, men dette er litt flottere enn traktor, spøker han idet han setter seg bak rattet.

Den ekte oppkjøringen

Kjøreturen gikk fint – kanskje ikke så rart siden Hønsvall egentlig har hatt førerkort siden 1970.

På turen ble det imidlertid anledning til å snakke litt om hvordan det egentlig er å være født på en dag som kun står på kalenderen hvert fjerde år, og naturlig nok ble oppkjøring et tema. For den husker han godt.

Det var mandag 2. mars, sammen med et annet skuddårsbarn fra Andebu.

– Det året jeg hadde levd i 18 år, var det ikke skuddårsdag, så jeg hadde gledet meg til å ta den diskusjonen med Biltilsynet om at jeg måtte få lov til å kjøre opp dagen før 1. mars, som var 28. februar. Men dessverre var det en lørdag og da var det ikke mulig å kjøre opp. Det irriterte meg litt, for den diskusjonen skulle jeg gjerne hatt, men den fikk jeg aldri, forteller han med et smil.

– Jeg er nok redd for at de ville påpekt at jeg er født dagen etter 28., men jeg ville stått på at jeg er født dagen før 1. mars, og gjerne tatt en diskusjon på det.

Ordfører som 11-åring

Hans Hilding Hønsvall er nå lederen i hovedutvalget for samferdsel og areal i Vestfold fylkeskommune. Men tidligere var han altså KrF-ordfører i hjemkommunen.

– Det vervet fikk jeg som 11-åring, i 1999, ler han.

Gjennom oppveksten har han hele tiden sett på seg selv som en februargutt, og det har aldri vært aktuelt å med bursdagsfeiring 1. mars.

– Jeg er født i februar og det har vi vært veldig tydelige på, sier han.

De årene det ikke har vært skuddårsdag, har han feiret dagen 28. februar.

– Men det var ikke ordentlig feiring når jeg ikke hadde bursdag. Vi hadde litt småfeiring, og ekstra feiring da det var skuddår.