NRK Meny
Normal

Nå kan du ta fram skiene

Gjør klar skiutstyret. Snøkanonene går for fullt hos flere av skianleggene i Vestfold.

Skiløyper i Rauland
Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Dette har vi ventet på, og det er vi nok ikke alene om. Nå blir det jul i år igjen, sier en tydelig fornøyd Tom Horntvedt, som har ansvaret for snøkanonene ved anlegget i Stokke.

I løpet av det siste døgnet har seks snøkanoner sørget for en løype på rundt fire hundre meter, men Horntvedt understreker at det tar noen dager før den er klar for publikum.

– Det gjenstår litt arbeid med løypa før den kan brukes. Den må " sette seg" og prepareres.

Horntvedt sier han og de andre ved skianlegget lenge trodde de måtte legge skiene på hylla en god stund fremover.

– Det så lenge håpløst ut, men nå er heldigvis situasjonen en annen. Værutsiktene viser kuldegrader, og det håper vi stemmer.

Snøkanoner

VINTER: Rundt 400 meter med skiløyper er ferdig i Stokke.

Foto: Tom Horntvedt

Må være blå grader

Så lenge temperaturen holder seg under null grader, kan kanonene fortsette å gå.

I dag har vi ikke hatt mer enn en minusgrad, som er nok til å lage snø, men det kommer ikke så mye. 7- 8 kuldegrader er ideelt. Dersom temperaturen stiger, tar vi bort snøkanonene. Da får vi bare gjøre det beste ut at den snøen vi har fått, og håpe den varer lenge.

Horntvedt er optimistisk, og håper at de kan ta i bruk løypa før helgen.

Hvis været holder seg sånn det har vært nå, er det godt mulig løypa blir lengre. Det vi sikter på nå er en rundløype på 2 kilometer.

Også Kleiver skistadioen i Larvik opplyser at snøproduksjonen har startet. Fem snøkanoner er i gang for fullt.

Mildværet satt kjepper i hjulene

Hos Borgen skianlegg i Svarstad ønsker de også kuldegradene velkommen. Hvis temperaturutsiktene stemmer, starter de opp snøkanonene mandag morgen.

– Vi prøvde oss med snøkanoner første gang i slutten av november, men vi måtte stenge anlegget etter kort tid på grunn av mildværet, sier Arne Lindsverk.

Han skulle absolutt ønske at det var et hvitt dekke over hele Vestfold.

Det hadde vært godt for både for skisporten og andre skientusiaster der ute, men mildværet har gjort det ekstremt vanskelig for oss.

Lindsverk forteller at de har hatt temperaturer på opp mot 12 varmegrader i desember. Nå håper han at kuldegradene kommer, slik at snøkanonene kan gå for fullt fra mandag morgen.

– Hvis alt går etter planen har vi en løypa på mellom 700 til 800 meter til tirsdag.