NRK Meny
Normal

Husk å ta med dette på ferien

Skal du på Europa-ferie i sommer, kan det være lurt å ha med deg det europeiske helsetrygdekortet.

Europeisk helsetrygdkort

Det europeiske helsetrygdekortet er gratis og gjelder i tre år. Alle i familien må ha hvert sitt.

Foto: Morten Rakke / HELFO

Nå som sommerferien nærmer seg oppfordrer Helfo (Helseøkonomiforvaltningen) deg til å bestille helsetrygdkortet før du skal på tur til et EU/EØS-land eller Sveits.

– Ved å vise frem helsetrygdkortet hos offentlig lege eller på offentlig sykehus, kan du motta akutt nødvendig helsehjelp på samme vilkår som innbyggerne i det landet du oppholder deg i. Du må betale samme egenandel som innbyggerne der, sier avdelingsdirektør Toril Lislien ved Helfo servicetjenester.

Nytt av året er at du også kan bruke helsetrygdkortet i Kroatia, som den 12. april i år ble med i EØS-samarbeidet, opplyser Helfo i en pressemelding torsdag.

Les også:

Privat reiseforsikring

Lislien sier også at det er viktig å ha en privat reiseforsikring i tillegg til helsetrygdkortet.

– Det er fordi de ulike EU/EØS- landene har forskjellige regler for hva som blir dekket av det offentlige. Noen land har også høyere egenandeler enn det vi har. I noen land må man i tillegg betale døgnavgift på sykehus. Dessuten kan en reiseforsikring dekke syketransport hjem til Norge dersom det er nødvendig, sier hun.

Om du allerede har kortet, anbefaler hun å sjekke utløpsdatoen. Er det tre år siden du fikk det, har det gått ut på dato.

Nødløsning

Om du nå tenker at du ikke vil rekke å bestille kortet før du drar på ferie i Europa, kan det være lurt å notere seg dette nummeret: 00 47 33 51 22 80.

– Dersom du får behov for nødvendig medisinsk behandling og ikke har med deg helsetrygdkortet, ringer du det telefonnummeret og ber oss sende en hasteblankett til sykehuset eller legesenteret der du er. Hasteblanketten gir deg de samme rettighetene som helsetrygdkortet, forklarer Lislien.