Hopp til innhold

Jobben du ikke ser

Parkvesenet må leie inn ekstra arbeidskraft for å få ryddet bygatene etter store arrangementer.

Gitte Helmers.

Gitte Helmers har jobbet i Parkvesenet i 30 år. Hun mener folk har blitt flinkere til å rydde etter seg. – Folk er blitt mer bevisste, tror hun.

Foto: Kristine Masdal Aadne / NRK

– Den første gangen jeg var i byen for å rydde etter en 17. mai, ble jeg overrasket og forskrekket over all søpla. Jeg hadde jo aldri sett det før, for når du kommer til byen i 09-10-tida, så er alt vekk.

Det sier sesongarbeider Gitte Helmers om en av hennes første ryddesjauer i Sandefjord. Etter større arrangementer, blir det mer å gjøre for de ansatte i Parkvesenet – en jobb vi andre sjeldent får med oss.

Les også:

Artikkelen fortsetter under bildet.

Søppelet fikk ikke være i fred inne i søppelposene.

14 personer jobber for å rydde vekk søppelet fredag morgen.

Foto: Kristine Masdal Aadne / NRK

Måkene hjelper ikke

Ingrid Marie Eidsten jobber i Sandefjord kommune.

– Om det ligger mye søppel på bakken, er det lett at også nestemann bare kaster det fra seg, sier Ingrid Marie Eidsten.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

Når en ser bildene etter Handelens Dag i Sandefjord torsdag, skal ikke menneskene få all skylda. Måkene gjør også sitt for at søppelet flyter rundt i gatene. De lager hull i søppelsekkene som er plassert ved siden av søppelkassene, for å finne dagens frokost.

Da Helmers kom for å rydde gatene i Vestfold-byen fredag morgen, avbrøt hun mellom 40 og 50 måker midt i jakten på neste måltid.

– Etter den type dager som Handelens Dag, for eksempel, hvor det har vært mye folk, mye aktivitet og salg av produkter og mat, så blir det dessverre veldig mye søppel. Jo raskere vi får plukket det opp, det mindre drar fugl og dyr det utover. Det er også lettere å gjøre jobben når det er få folk i byen. Og sist, men ikke minst, så forventer kanskje mange at byen skal være ren og pen neste morgen.

Det sier park- og idrettssjef i Sandefjord kommune Ingrid Marie Eidsten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Måkene har dratt søppelet ut av søppelsekkene.

Ingrid Marie Eidsten sier kommunen forsøker å sette ut flere søppelkasser til større arrangementer.

Foto: Kristine Masdal Aadne / NRK

14 personer på jobb

Fredag morgen jobbet 14 personer for å rydde vekk søppelet etter gårsdagen.

– I dag var det ikke så ille. Vi har sett det verre før, sier Helmers.

Hun og kollegene starter arbeidsdagen klokken 04.00 og rydder frem til klokken 07.00. Derfor er det kanskje få som får med seg hvor mye søppel som blir liggende igjen etter større arrangementer eller folkefester.

– Det er fordi søppelet plukkes på et tidspunkt folk ikke er her, sier Helmers.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Søppelkassene må tømmes.

Bjørn André Sunde sier han har blitt mer bevisst på hvor han kaster søppel etter sommerjobben i Parkvesenet.

Foto: Kristine Masdal Aadne / NRK

– Gå til neste søppelkasse

Sommervikaren Bjørn André Sunde (17) har fått et nytt forhold til søppel de siste to somrene i Parkvesenet.

– Det skjer når man ser de store mengdene søppel som ligger rundt omkring, sier han.

– Hva tenker du folk bør være mer obs på når de er på slike arrangementer?

– Jeg tenker at de kan gå til neste søppelkasse hvis den de står ved, er full. At de gjør det, i stedet for å slenge søppelet ved siden av, eller kaste det på bakken.

Det er Eidsten helt enig i. – Det viktigste er å legge søppelet i søppelkassen og er den full, så gå til neste, sier hun.

– Men kunne dere også vært flinkere til å for eksempel sette frem enda flere søppelbøtter?

– Ved store arrangementer er det dem som leier arealer som egentlig har ansvar for å ta hånd om søpla som deres aktivitet produserer. Det er et viktig prinsipp som vi forsøker å innprente, men så vet vi at det ikke lykkes fullt ut, og da må vi ut å plukke. Da forsøker vi å sette ut flere containere og søppelkasser, men det ser ut til at vi ikke klarer å ta toppene der.

– En utfordring

Elisabeth Teien er daglig leder i Sandefjord Byen Vår AS, arrangør for Handelens Dag. Hun sier at søppel er en av utfordringene etter ethvert stort arrangement.

– Søppelhåndtering krever gode rutiner. Handelens Dag blir større og større for hvert år, og flere og flere mennesker kommer. Med folkemengden øker også forsøplinga. Søppelhåndteringen er et samarbeid mellom oss og kommunen. Vi er avhengig av kommunens tjenester, blant annet når det gjelder veiavsperring og søppelrydding. Vi betaler litt ekstra for disse tjenestene, forteller hun.

– Etter hvert arrangement må vi kanskje gå gjennom rutinene våre, sammen med kommunen, og vurdere om de er gode nok, eller om noe må gjøres annerledes, fortsetter hun.

Teien opplyser at hun gir ut et skriv til enhver som leier boder i forbindelse med arrangementet. Der informerer hun om at bodleierne selv er ansvarlige for å fjerne søppelet sitt.

– Da er de avhengige av å ha et sted å kaste det og kanskje er det et behov for en ekstra container et sted. Det får vi ta med kommunen.

– Publikum forsøpler også, og der må det en holdningsendring til hos hver enkelt, men da må det også være nok søppelstativ å kaste i..

14 personer jobbet for å rydde gatene etter Handelens Dag i Sandefjord.

Søppelet fikk ikke ligge i fred inne i søppelposene. Måkene kunne ikke motstå lukten av to pølser.

Foto: Kristine Masdal Aadne / NRK