NRK Meny
Normal

Drar på Europa-turné uten en krone

Uten en eneste krone i lomma skal fire norske gatemusikanter begi seg ut på nye sommereventyr i Europa.

DROPS-jentene

MÅLBEVISSTE: Det er viktig å sette seg mål dersom man ønsker å nå noe, og det vil DROPS. Hver uke har de flere faste øvelser og prosjekter de holder på med.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

– Her? Eller litt lenger opp?

Jentene sniker seg forbi fotgjengerne i en av Tønsbergs gater. De er på utkikk etter en god plass å kunne stå på. Line Standal Sørnes (22) synger et par toner og nikker bekreftende idet hun hører et svakt ekko blant vinden. Lyden er bra. Her skal DROPS-kvartetten stå.

Med blod på tann etter fjorårets tur har de to dropsmusikerne Mia Emilie Fagereng (21) fra Tønsberg og Line Standal Sørnes (22) fra Ålesund fått med seg to nye medlemmer. Sammen med kvartettens nye sangstemmer Rebecca Dolati (19) fra Drammen og Tina Hoel (21) fra Ålesund skal de igjen begi seg ut på nye eventyr i Europa i juli.

Null kroner

– Vi skal holde oss unna pengene våre og bare bruke det vi tjener mens vi spiller på gata i tre uker. Vi må holde fast ved konseptet, sier Rebecca Dolati.

Ideen om å bli gatemusikant kom til Line Standal Sørnes. Hun ble inspirert av Aftenpostens serie «Karmareisen» der to unge jenter bestemte seg for å skrote den tradisjonelle ferien og i stedet prøve å krysse Nord-Amerika med et reisebudsjett på null kroner.

– Jeg gleder meg til alt vi kommer til å oppleve. Det er mye spontanitet ved dette og det er mye som kan skje, sier Tina Hoel forventningsfullt. For henne blir dette første gangen.

DROPS

BLAKKE GATEMUSIKANTER: I løpet av tre uker skal Mia Emilie Fagereng (21) (t.v.), Rebecca Dolati (19), Tina Hoel (21) og Line Standal Sørnes (22) reise rundt i sju europeiske byer i juli. Og det uten å bruke en eneste krone hjemmefra.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Erfarne gatemusikanter

Fjorårets sommerjobb var en god business, skal vi tro jentene. På en god dag kunne inntjeningen overstige 4.000 kroner.

Likevel var det ikke alltid en dans på roser.

I mange byer må man søke om tillatelse før man spiller på gata. Det hadde ikke de gjort, noe som førte til at de ble kastet ut på enkelte plasser. Det har de tatt stilling til denne gangen.

– Nå har vi blitt erfarne gatemusikanter, ler Sørnes.

DROPS plakat

PLAKAT: «We are from Norway, travelling through Europe as street musicians. Thank you for support», står det på plakaten de har pleid å ha med og skal ha med også denne gangen.

Foto: Privat

Den foreløpige reiseruten skal starte i Milano og fortsette til Genova, München, Praha, Berlin, København og Oslo. Turen skal foregå via interrailbilletten på toget.

– Denne gangen har vi bestemt hvilken by og gate vi vil spille i, hvor lenge vi skal være på de ulike plassene og hvor vi skal sove. Det skal bli litt mer sikkert enn i fjor, forteller Mia Emilie Fagereng.

Satser for fullt

Gruppen har bestemt seg for å satse for fullt, og de har satt seg mange mål. De har blant annet meldt seg på musikkonkurransen «The Stream» for TV2 der nye artister skal oppdages og skapes.

Et annet mål er være med i Melodi Grand Prix.

– Vi har bestemt oss for å drive ordentlig og gjøre dette seriøst, for det er da det blir morsomt, sier jentene.