Hopp til innhold

Musefeller går som hakka møkk

Felleskjøpet har solgt over 23 000 musefeller i år, det er en tredobling i forhold til i fjor.

Musefelle

MUSEFELLER: Trolig har så mange som 50 prosent av huseiere hatt eller har mus i huset. Nå er det verre enn på lenge, i år er det museår og salget av feller skyter i taket.

Foto: Tor Risberg

Det er museår i år. Den tidlige våren, den varme sommeren og ikke minst den milde høsten har gitt optimale forhold for musa som har formert seg voldsomt.

Thomas Skjennald byline

TREDOBLING: – Salget av musefeller har økt enormt i år i forhold til i fjor, sier kommunikasjonssjef Thomas Skjennald hos Felleskjøpet.

Det merker de som selger gift og feller. Bare i Felleskjøpet sine 100 butikker i Norge er det solgt 23 777 musefeller i år, mot i underkant av 10 000 i fjor. Salget av musegift har også gått opp.

– Der har det vært en dobling i omsetningen, sier Thomas Skjennald, Kommunikasjonssjef hos Felleskjøpet.

Ekstremt

– I år er det veldig mye mus, hundre ganger mer enn i et bunnår. Vi har ikke sett så mye smågnagere på nærmere 20 år, sier seniorforsker Jørund Rolstad ved Norsk institutt for skog og landskap på Ås til VG.

Kenneth Ervik i Tønsberg skadedyrkontroll

PRØV FELLER FØRST: Kenneth Ervik hos Tønsberg Skadedyrkontroll anbefaler at du forsøker å bli kvitt museplagen selv først, med gift eller feller.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Hos Tønsberg Skadedyrkontroll merkes det godt at det er museår. Antallet huseiere som kontakter firmaet for hjelp med smågnagere i huset har økt med nesten 30 prosent.

– I tillegg har salget av musefeller og gift økt med 50 prosent.

Roger Jørgensen hos ABS Skadedyrkontroll i Vestfold og Buskerud bekrefter tallene. Han forteller at det går enorme mengder klappfeller og gift om dagen.

– Folk ringer oss fordi de har hørt det tasser i taket eller i veggen. Men da er det i prinsippet for sent. Vi driver mest med forebygging, tetting av hull og slikt, sier Jørgensen. Han anslår at 90 prosent av dem som ringer om dagen, ringer på grunn av gnagere.

Både Jørgensen og Ervik anbefaler at du forsøker feller og gift på egen hånd, når musa først har kommet seg inn.

Vær forsiktig når du gjør rent

Skal du gjøre rent etter musa, sørg for at du gjør det på riktig måte. Du kan bli syk.

Muselort

BRUK MASKE: Ikke bruk støvsugeren på muselorten. Vann og klut er det beste, og bruk helst maske.

Foto: Heidi Østhus Erikssen

– Ha på deg maske, og hansker. Ikke kost eller støvsug, for da virvler støvet fra muselorten opp, og det er der smitten befinner seg. Gjør området vått og bruk en klut, er oppfordringen fra seniorforsker Arnulf Soleng hos Folkehelseinstituttet.

Så langt i år er det oppdaget 26 tilfeller av musepest i Norge. Det er innenfor normalen, men Soleng ser ikke bort fra at tallet kan øke på i månedene som kommer.

For de aller fleste vil musepesten gi milde influensasymptomer, men i sjeldne tilfeller kan gi mer alvorlig sykdom.

Det er for øvrig bare klatremusa som er bærer av sykdommen.

– Det er nok veldig mange i Norge som har hatt det, og som uten å vite det er blitt immune for resten av livet, sier Soleng.