Hopp til innhold

Britisk selskap ønsker gruvedrift i indre Vestfold

Selskapet Kodal Minerals fra London vil se nærmere på muligheten til å utvinne mineraler i Kodal.

Luke Bryan og David Hayes

Luke Bryan er sjef for Kodal Minerals. Ved siden av han står geologen for prosjektet, David Haykes.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Det London-baserte selskapet Kodal Minerals har et ønske om å starte opp jern, fosfat- og titanium-utvinning i området mellom Kvelde og Kodal.

Administrerende direktør i Kodal Minerals, Luke Bryan og geolog for prosjektet, David Haykes møtte tidligere i dag NRK for å snakke om utviklingen så langt.

– Vi ønsker å se nærmere på muligheten til å utvinne mineraler i området ved Kodal. Vi har hatt flere dialoger med grunneierne i området. Nå bruker vi tid på å se igjennom data fra tidlige undersøkelser i området, sier Bryan.

Lang vei å gå

Bryan sier at prosjektet om utvinning av mineraler i indre Vestfold foreløpig er i en startfase og at det ennå er mange spørsmål som må besvares.

–Jeg vil ikke engang si vi er i en planleggingsfase. Det er mye arbeid som må gjøres før vi vet mer. Vi går nå igjennom gamle data og ser på mulighetene som ligger i området.

Sikret seg rettighetene

Det var Norsk Hydro som i 1960-årene var første bedrift ut til å foreta undersøkelser i området. Flere bedrifter har gjort undersøkelser i senere tid, men disse har ikke før blitt gjort noe med. Nå er det selskapet Kodal Minerals som har sikret seg rettighetene.

Å få innvilget rett til undersøkelser av utvinning av mineraler er ifølge Direktoratet for Mineralforvaltning en relativt grei sak, men selskaper som får innvilget søknader har kun rettigheter i syv år.

Store mengder å utvinne

Kodal Minerals har vært i kontakt med norske myndigheter og grunneierne i området i indre Vestfold. Foreløpig er det tidlig i prosessen og vanskelig for Luke Bryan å gi noen konkrete tall.

– Basert på tidligere undersøkelser og de underøkselsene vi i Kodal Minerals har foretatt, mener vi det er rundt femti millioner tonn materiale som er mulig å hente ut.

Tar man utgangspunkt i de foreløpige tallene Kodal Minerals har kommet fram til, mener Luke Bryan at prosjektet vil komme til å ta rundt 20 år og bidra til 250 nye arbeidsplasser.

– Tallene vil forandre seg, men dette er utgangspunktet tatt ut ifra hvor selskapet er i prosessen.

Flere grunneiere

I området der Kodal Minerals nå ønsker å se på muligheten for mineralutvinning er det fire grunneiere. En av dem er Fritzøe Skoger. Selskapet ble stiftet i 1987 og det er Mille- Marie Treschow som er innehaveren.

Avdelingsleder i Fritzøe Skoger, Knut Malmquist mener det for tidlig å uttale seg spesifikt om saken, men sier de i utgangspunktet stiller seg positive til at bedriften skal få utvinne mineraler fra området.

– Dette er ikke første gang et selskap har gjort undersøkelser i området. Det vi vet er at området det er snakk om er mineralrikt, men det er ennå for tidlig å si hva som vil komme ut av Kodal Mineral sine undersøkelser.

Alle kan sikre seg rettighetene

I prinsippet kan alle bedrifter sikre seg rettighetene til å gjøre undersøkelser. Flere selskaper, blant andre Norsk Hydro, har gjort disse undersøkelsene før Kodal Minerals. Malmquist sier at de som grunneiere ikke har mye de skulle ha sagt.

– Hvem som helst kan skaffe seg rettigheter til å foreta undersøkelsene Det er den norske stat som har det siste ordet i slike saker. Men vi er ikke negative, og ønsker på ingen måte å stikke kjepper i hjulene til selskapet.

Ønsker å satse på mineralnæring

13. mars i år sendte Nærings- og handelsdepartementet ut en pressemelding der de skriver at de ønsker seg en verdiskapende og lønnsom mineralnæring med god vekstkraft.

Lønnsomme mineralbedrifter gir økt verdiskaping og arbeidsplasser i distriktene.

Nye mineralprosjekter kan gi store positive ringvirkninger i norske lokalsamfunn, sier nærings- og handelsminister Trond Giske i pressemeldingen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark