– Folk ønsker seg en pust i bakken

Vidar Lønn-Arnesen fra Horten tror lille julaften er svært viktig i de norske hjem. For mange er han selve symbolet på kvelden før kvelden.

Vidar Lønn-Arnesen

Lønn-Arnesen ble et kjent fjes for mange på lille julaften da han var programleder for Da Capo! som gikk fra 1991 til 2002.

Foto: Rune Lønn-Arnesen / NRK

– Jeg tenker på mye når jeg hører begrepet lille julaften. Det har betydd noe for meg siden jeg var ni-ti år. Vi fikk den tradisjonen, mormoren min og jeg, at jeg skulle sove hos henne fra lille julaften til julaften. Da hørte vi på radio og programmet "innspurten" ble en tradisjon for oss, sier Lønn-Arnesen.

Vidar Lønn-Arnesen

Vidar Lønn-Arnesen i studio 13. oktober 1965.

Foto: Aktuell / Scanpix

For mange er Lønn-Arnesen selve symbolet på lille julaften etter han var programleder for Da Capo! som gikk på TV lille julaften fra 1991 til 2002. I 2002 overtok programmet Kvelden før kvelden.

Lille julaften i Norge ble etter hvert på alvor, ved at man startet julefeiringen denne kvelden.

Vidar Lønn-Arnesen

23. desember gjester han Vestfoldsendinga over telefon, og kan fortelle at han er i full gang med å forberede kvelden før kvelden, hjemme hos seg selv.

– Jeg ser jo på programmet Kvelden før kvelden på TV, og hører litt på radio. Det kan til og med hende at jeg setter på litt Da Capo! for å få litt stemning, sier Lønn-Arnesen.

– Vi steker også litt ribbe på forhånd og da prøver jeg å huske hva Ingrid Espelid Hovig alltid sa. Vi holdt jo på i 12–14 år, så noe har sunket inn hos meg også.

En viktig kveld

Den kjente programlederen tror lille julaften er kjær i mange norske hjem.

– Folk ønsker seg en pust i bakken. Det forstod ledelsen i NRK da Da Capo! startet opp. Etter hvert merket vi at programmet ble et samlingspunkt. Folk pyntet seg og samlet seg rundt bordet til dette her.

Vidar Lønn-Arnesen

Lønn-Arnesen er kjent fra programmer som blant annet 'Norsktoppen', 'Melodi Grand Prix', 'Ti i skuddet', og 'Da Capo!'.

Foto: Sverre Bergli / NRK

Et annet samlingspunkt er lille julaftens faste innslag "Grevinnen og hovmesteren". Lønn-Arnesen husker godt hva som skjedde i 1992 da sketsjen ble sendt for tidlig.

Les også: Alt om "Grevinnen og hovmesteren"

– Vi var for raske med spørsmålene til gjestene våre og lå foran skjemaet. Dermed bestemte vi oss for å sende sketsjen litt tidligere enn vi hadde annonsert på forhånd. Det vi ikke skjønte var at "Grevinnen og hovedmesteren" hadde rukket å bli et stort begrep i Norge.

Det hele endte med at NRK måtte sende sketsjen to ganger, etter at illsinte innringere sprengte kapasiteten til NRKs sentralbord.

– Men det ble jubel da det ble besluttet at det hele skulle sendes én gang til, ler Lønn-Arnesen