NRK Meny
Normal

– Vinninga kan fort gå opp i spinninga

Naboer på Ormelet på Tjøme frykter en alvorlig ulykke og har satt opp en politibetjent-dukke for å dempe farta. – Vi får ta til takke med han når ikke politiet gjør kontroller her, sier hyttebeboer Erlend Blakstad Haffner.

Erlend Blakstad Haffner

PÅ VAKT: «Politibetjent» Øyvind gjør veien så trygg han bare kan, her sammen med Helena (4), Gabriel (2), Erlend Blakstad Haffner og Stella (4).

Foto: Gunnar Bækkevold / NRK

I turistsesongen suser det ofte biler forbi familiehytta til Erlend Blakstad Haffner. Bilene kjører så fort på veien som egentlig har 40-sone, at familien så seg nødt til å gjøre noe.

– Det var egentlig søsteren min som lagde «politibetjent» Øyvind, men når vi disponerer hytten, har jeg ansvaret for å flytte den litt rundt slik at den ikke sitter på samme plassen hele tiden.

Han har merket at biler, i hvert fall delvis, kjører saktere.

– Første gangen noen kjører forbi, slakker de av på farten. Noen synes til og med at det er morsomt nok til å stoppe for å ta bilde. Men selv om stuntet er humoristisk, ønsker vi at noe skal skje med denne veien før vi får en tragisk ulykke her.

Er ulovlig

Konstituert sjef i UP i Vestfold, Olaf Markussen sier at det å utgi seg for å være politi er ulovlig.

– Jeg tror ikke det er heldig at ting arrangeres slik at det ser ut som om politiet har kontroll. Det kan være lovstridig, og å sette opp ting i veikanten kan være en distraksjon for trafikantene. Da går fort vinninga opp i spinninga. Vi vil anmode om at dukken tas bort.

Blakstad Haffner er klar over at dukken lever på kanten av loven.

– Jeg tror egentlig på lovens lange arm fremfor borgerinitiativ, men vi håper på oppmerksomhet rundt denne veistrekningen, sier han.

Politidukke på jobb

GODT SYNLIG: Dukka er godt synlig for bilene som kjører forbi.

Foto: Gunnar Bækkevold / NRK

Flere aksjoner

Blakstad Haffner ønsker å få endret veien på Ormelet, og hinter til at det kan bli flere aksjoner for å få politikere på banen.

– Velforeningen er opptatt av å få til en ny vei her, og da ønsker vi at saken skal bli lagt merke til. Om det blir en gå-sakte-aksjon, eller om det en gang står 17 dukker her får vi se på.

I mellomtiden har i hvert fall politiet notert seg strekningen, og vil vurdere om de skal prioritere en fartskontroll på Ormelet i nær framtid.